Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie magazine, februari 2011

Eindredacteur
In het februarinummer interviews met nieuwkomer in de zorgsector Wouter Bos en NZa-bestuurder Cathy van Beek. Verder in dit nummer veel aandacht voor de eigen regie van de cliënt. Zowel in de artikelen van de focus Wmo als in het artikel over de ervaringen met het Volledig Pakket Thuis.
Zorgvisie magazine

Cover: JeRoen Murré

Interview Wouter Bos

‘De politiek hobbelt achter de feiten aan’


Oud-vice-premier Wouter Bos maakte vorig jaar oktober de overstap naar de sectorgroep Healthcare van KPMG. Hij ziet dat de politiek nog zwaar ideologisch discussieert over marktwerking, terwijl in de praktijk al allerlei vormen van ondernemerschap opbloeien.

Anderhalvelijnszorg

Het ziekenhuis van morgen


Steeds meer ziekenhuizen starten netwerken met collega-ziekenhuizen en andere organisaties om het hoofd boven water te houden. De zorgverzekeraars moeten mee in die stroom.

Beddenreductie ggz

Behandeling buiten de deur


Het aantal bedden in de geestelijke gezondheidszorg moet naar beneden. De sector zoekt naar de beste methode om de patiënt buiten de klinische setting te behandelen.

Focus Wmo

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verandert. De regie komt meer bij de cliënt te liggen. Daarbij is de zorginstelling niet langer vanzelfsprekend de leverancier van de zorg. De wet biedt de cliënt de mogelijkheid mensen uit zijn eigen netwerk in te zetten voor zijn verzorging.

Drie artikelen over de Wmo nieuwe stijl:

  • Enkele gemeenten zetten de alfacheque in als alternatief voor een pgb
  • De gemeente Amsterdam besteedt niet langer aan, maar laat aanbieders intekenen op een convenant
  • Het Friese project Omtinkerij Menaldumadeel heeft de Wmo ‘gekanteld’. Bekijk hieronder ook het bijhorende filmpje:

Volledig pakket thuis

Meer keuzevrijheid


Met de introductie van het Volledig Pakket Thuis (VPT) in 2007 kunnen zorgaanbieders bij cliënten met een verblijfsindicatie de zorg anders organiseren. De cliënt kiest dan zelf waar en hoe.

Het aantal zorgaanbieders dat het in 2007 geïntroduceerde Volledig Pakket Thuis voor cliënten met een verblijfsindicatie aanbiedt, is beperkt. Jammer, want de zorgaanbieders en cliënten die het wel gebruiken zijn positief. Het VPT sluit aan bij de trend om de zelfredzaamheid te vergroten en cliënten zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen.

Interview Cathy van Beek

Oproep tot fair play


NZa-bestuurder Cathy van Beek roept de brancheorganisaties op het spel eerlijk te spelen. “Verschaf gewoon eerlijke informatie.”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.