Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inhoud Zorgvisie magazine nr. 2, 2020

Gastauteur
In het februarinummer onder meer Ernst Kuipers die pleit voor meer concentratie in de zorg, het rumoer over de integrale vergelijking van verpleeghuizen en de worsteling van de forensische zorg met tariefkortingen door de Dienst Justitiële Inrichtingen. Lees het magazine ook online.
Cover Inhoud

INTERVIEW

Ernst Kuipers: ‘Zorg heeft meer nodig dan eindeloos gepolder en convenantjes’

Ziekenhuizen ontkomen niet aan verdergaande concentratie van zorg. Het is volgens Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter van Erasmus MC, geen doel op zich, maar de enige garantie op kwalitatief hoogstaande zorg die altijd beschikbaar en betaalbaar is.

ACHTERGROND

Succesvol verzet forensische zorg tegen tariefkorting

De korting van de Dienst Justitiële Inrichtingen op de tarieven voor de forensische zorg voor 2020 kwam bovenop de daling in de NZa-tarieven voor de gehele ggz. Acht aanbieders stapten naar de rechter.

Regionaal Transferpunt zorgt voor optimaal gebruik van beschikbare bedden

Wat als iemand wordt ontslagen uit het ziekenhuis, maar niet meer naar huis kan? Hoe maak je zo efficiënt mogelijk gebruik van de beddencapaciteit in een regio? In Nederland zijn er verschillende coördinatiepunten die het zorgaanbod afstemmen op de vraag in een bepaalde omgeving. Het Regionaal Transferpunt Salland (RTP) is er één van.

Bent u Zorgvisie compact-abonnee? Lees hier de magazineartikelen online. Nog geen abonnee? Kies uw abonnement. Zorgvisie compleet-abonnees ontvangen de papieren versie van Zorgvisie Magazine 02, 2020, op vrijdag 21 februari op de mat.

 

INTERVIEW

Cardioloog Angela Maas: ‘De zorgsector blijft een mannenbolwerk’

Cardioloog Angela Maas zet zich op veel terreinen in voor meer onderzoek en betere behandeling voor vrouwen. ‘Vrouwen hebben specifieke gezondheidsklachten, maar artsen en bestuurders hebben daar weinig oog voor’, aldus Maas. Gevolg: een ‘mega-ziektelast’ voor vrouwen en hoge kosten.

ACHTERGROND

Ruziën over de integrale vergelijking verpleeghuizen

Verpleeghuizen vrezen dat de ‘integrale vergelijking’ van verpleeghuizen de opmaat is voor een bezuinigingsronde. De Nederlandse Zorgautoriteit werft buiten het formele overlegcircuit draagvlak voor de nieuwe bekostiging.

BEST PRACTICE

Nieuw zorgdossier Elver: primaire proces is rode draad

Gehandicaptenorganisatie Elver ontwikkelde een nieuw elektronisch zorgdossier dat volledig zorggericht is. Bestuurder Irma Harmelink maakte zich hier persoonlijk sterk voor.

ACHTERGROND

Medisch leiderschap 2.0

De zorg verandert en daarmee ook de rol van de arts en de vaardigheden die hij nodig heeft. Arts en docent-onderzoeker Wouter Keijser is onlangs cum laude gepromoveerd op dit onderwerp aan de Universiteit Twente. ‘Medisch leiderschap biedt kansen om de zorg opnieuw uit te vinden.’

AAN DEN LIJVE

Ervaringen elders gaven Willy Spaan inspiratie voor gastvrije zorg

Willy Spaan heeft twee operaties gehad waarbij hij het voor- en natraject in een ander ziekenhuis deed. De juiste zorg op de juiste plek in optima forma, aldus de LUMC-bestuursvoorzitter.

INNOVATIE

duiken voor mensen met verstandelijke beperking
Foto: Aqua Sub

De innovatie: Duiken als dagbesteding

Duiken als dagbesteding voor cliënten met een verstandelijke beperking. Tonny en Nikki Bergmans van Aqua Sub zijn ervan overtuigd dat het therapeutisch veel kan betekenen.

ACHTERGROND

Preventie kampt met opstartproblemen

De aandacht voor preventie neemt toe. Desondanks blijf het budget voor leefstijlinterventie op de plank liggen en komen de twee sporen, leefstijl en omgeving, nog onvoldoende bij elkaar om een beweging op gang te brengen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.