Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie Thuiszorgcongres

Patrick Bauduin
De zorginkoop in de thuiszorg gaat op de schop als de zorgkantoren in 2013 worden afgeschaft. Het huidige systeem beloont productie, niet effectiviteit.
Zorgvisie Thuiszorgcongres

Thuiszorginstellingen die patiënten helpen snel weer zelfstandig te leven, snijden zichzelf in de vingers. Het ten volle benutten van AWBZ-indicaties maximaliseert de omzet en levert instellingen veel geld op. Dit mechanisme kost de samenleving handen vol geld. Om de kosten te beperken, zetten de meeste zorgkantoren thuiszorgorganisaties onder druk om hun uurtarief te verlagen. Zorgkantoren zijn hierdoor uiteindelijk duurder uit, omdat thuiszorginstellingen het lage uurtarief compenseren met een hoge omzet.

Patiënten hebben door deze ontwikkeling te maken gekregen met steeds meer wisselende zorgverleners, omdat thuiszorgorganisaties steeds lager geschoold personeel zijn gaan inzetten die slechts een taak uitvoeren.

In 2013 gaan zorgverzekeraars de AWBZ uitvoeren voor hun verzekerden. In de toekomst gaan ze risico lopen bij de zorginkoop. De overheid onderzoekt daarvoor een bekostiging die niet omzet maar gezondheidswinst beloont.

Wat zijn goede criteria om de uitkomsten van behandelingen te meten? Bouwstenen kunnen zijn: de mate van herstel van patiënten; de doorlooptijd; de kosten per cliënt; het verzuim onder medewerkers. Hoe vertaal je deze bouwstenen in meetbare criteria?

Deze vragen kwamen aan bod tijdens het Zorgvisie Thuiszorgcongres dat op 3 november 2011 plaatsvond in de Reehorst in Ede.

Presentaties

De presentaties van deze dag zijn hieronder te downloaden.

In overleg met de betreffende sprekers zullen enkele presentaties in week 45 beschikbaar komen.

Stef Groenewoud

Hans van Noorden

Jos de Blok

Dolf de Boer

Marthijn Laterveer

LOC-visie op waarde-volle zorg

Eric Franck

Roel van Est

Jos de Blok (sessie)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.