Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisies best gelezen blogs 2018 op een rijtje

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Met 2019 voor de deur blikt Zorgvisie terug op een boeiend jaar. Welke blogs zijn het meest gelezen? De ongecontracteerde zorg, het personeelsbeleid en de ziekenhuisnetwerken waren hot items.
Suzanne Kruizinga, raad van bestuur WZA
Suzanne Kruizinga, raad van bestuur WZA (Foto: Sake Elzinga): 'Maak een nutsvoorziening van de acute zorg'

1. Acute zorg faalt voor stresstest – Suzanne Kruizinga

De afgelopen jaren is veel lucht uit de acutezorgketen gehaald, waardoor deze in veel regio’s de meest recente stresstest niet heeft doorstaan. Veel ziekenhuizen hebben in hun regio de acute-opnamecapaciteit laten coördineren door ambulancediensten en hun electieve programma gereduceerd. Maar ondanks deze maatregelen heeft de griepgolf meerdere algemene ziekenhuizen voor langere tijd ontwricht. Iets wat vaker gaat gebeuren als niet geïnvesteerd wordt in de beschikbaarheid van de acute zorg in ziekenhuizen, aldus Suzanne Kruizinga, lid rvb van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen.

Meer lezen >>

2. Reguliere zorg moet burgerinitiatieven omarmen – Suzanne Kruizinga

Waar reguliere zorginstellingen worden afgebouwd, komen burgerinitiatieven op om voorzieningen in stand te houden. Ook zorgaanbieders zouden moeten investeren in deze beweging van onderop concludeert Suzanne Kruizinga. Maar in de praktijk blijkt samenwerking tussen burgers en zorginstellingen lastig. Kruizinga ervaart dat zorg- en welzijnsorganisaties nog te veel aanbodgericht te werk gaan en niet regionaal gericht.

Meer lezen >>

3. De niet-gecontracteerde zorg is een bescheiden zandbakje – Ivo Knotnerus

De campagne van de gezamenlijke zorgverzekeraars tegen niet-gecontracteerde zorg is kennelijk hervat. Emeritus hoogleraar Van de Ven gebruikt in Zorgvisie grote woorden: ‘tijdbom’, ‘fors probleem’. Een paar dagen eerder hanteerde onderzoeker Xander Koolman in Trouw ook al gespierde taal: ‘nieuwe scheiding arm en rijk’. Is er inderdaad een groot probleem met niet-gecontracteerde zorg?

Meer lezen >>

4. Leiding is aan zet bij hoge werkdruk – Elisabeth Klein Hofmeijer& Moniek Kennis

Een verzorgende (IG) bedacht zelf een oplossing voor de te hoge werkdruk, die mede werd veroorzaakt door onderbezetting. Dit kostte haar bijna haar baan. De rechter oordeelde dat, hoewel de verzorgende haar verplichtingen uit de protocollen wel had geschonden, ontslag niet gerechtvaardigd was. Van belang was dat de verzorgende aan de bel had getrokken en de leiding had verzocht met een oplossing te komen. De leiding zorgde vervolgens onvoldoende voor vermindering van de werkdruk.

Meer lezen >>

5. Focus op behoud van verpleegkundigen – Naila van Veen-Mirzakhyl & Clairie Maat

Om het personeelstekort in de zorg terug te dringen, is werving alleen niet voldoende. Van Veen-Mirzakhyl en Maat, adviseurs kwaliteit en patiëntveiligheid, pleiten voor meer waardering voor verpleegkundigen, waarbij ze autonomie hebben. Daarnaast benadrukken zij het belang van het aanbieden van ontwikkeltrajecten om de millennials aan een zorgorganisatie te binden. Ook is een andere mindset vereist, waarbij de verschillende rollen als volwaardig en complementair worden gezien. ‘En daar hoort een fatsoenlijk salaris bij. Zolang het salaris van verpleegkundigen niet omhooggaat, zal de uitstroom niet stoppen.’

Meer lezen >>

6. De tien geboden voor ziekenhuisnetwerken – Guus Schrijvers

Zijn netwerken een goed alternatief voor ziekenhuisfusies? Guus Schrijvers zet de do’s en don’ts op een rij voor de aansturing van een zorgnetwerk. Het eerste gebod van Schrijvers: ‘Gij zult als doelstelling van het netwerk de Triple Aim formuleren: verbetering van de gezondheid door preventie; verhoging van kwaliteit van individuele zorg en verlaging van de totale zorgkosten per patiënt.’

Lees meer >>

7. Kunnen we van de zorgverzekeraars af? – Xander Koolman

Veel zorgverleners lopen te hoop tegen de maatregelen die zorgverzekeraars over hen uitstorten. Zij zien de patiënten en hun noden, willen hen graag helpen en worden gehinderd door telkens nieuwe maatregelen. Dat die maatregelen hinderlijk zijn – daar is geen discussie over. Maar zijn ze effectief?

Lees meer >>

8. Patiënt aan de knoppen door inzicht in zorgkwaliteit – Joris van Eijck, Douwe Biesma, Corstiaan Bruinsma, Dianda Veldman

De directeur Zorg Menzis, voorzitter raad van bestuur St. Antoniusziekenhuis, lid raad van bestuur Lentis en directeur Patiëntenfederatie Nederland reageren in een gezamenlijk ingezonden stuk op het besluit van het Diakonessenhuis om kwaliteitsindicatoren te schrappen. De auteurs pleiten voor waardegerichte zorg, waarbij er inzicht is in kwaliteitsverschillen. Dit vergt echter wel lef van organisaties.

Lees meer >>

9. Minister luistert naar ondeugdelijke argumenten zorgverzekeraars – Koen Mous

Verschillende media kopten in november dit jaar dat minister De Jonge dreigt met een lagere vergoeding voor zorgverleners zonder contract. Uit de gehanteerde argumenten blijkt dat de lobby van de zorgverzekeraars, die in 2014 ook al actief was, opnieuw zijn vruchten afwerpt. Tijd voor een tegengeluid. De argumenten van de zorgverzekeraars (en daarmee die van de minister) deugen namelijk niet.

Lees meer >>

10. Tien beste wensen voor patiënten in 2018 – Guus Schrijvers

‘Bij de hoofdlijnenakkoorden worden deze keer nadrukkelijk de patiëntenorganisaties betrokken. Zodat ze ervaren dat hun rol serieus genomen wordt.’ Deze belofte deed minister van VWS Bruno Bruins op 21 december 2017 tijdens een Algemeen Overleg met de Tweede Kamer over kwaliteitszorg. Guus Schrijvers gaf in dit blog tien suggesties die patiëntenorganisaties tijdens de hoofdlijnenakkoorden van 2018 konden inbrengen.

Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.