Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgwoning levert 30 procent meer op

Mark van Dorresteijn
De exploitatiewaarde van een zorgwoning is bijna een derde hoger dan een reguliere huurwoning. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV).
Zorgwoning levert 30 procent meer op
Foto: ANP XTRA Lex van Lieshout

Aanleiding voor dit onderzoek is de veranderende regelgeving in de langdurige zorg die van invloed is op de bekostiging van zorgvastgoed. Hierdoor kunnen de financiële risico’s toenemen voor corporaties met zorgvastgoed.

Cijfers zorgvastgoed

Ongeveer driekwart van alle woningcorporaties bezit zorgvastgoed in de vorm van zorgcomplexen en/of aanleunwoningen. In totaal gaat het om 94.000 woongelegenheden in zorgcomplexen en circa 54.000 aanleunwoningen. De totale exploitatiewaarde daarvan is 8,5 miljard euro. 177 corporaties bezitten zowel zorgcomplexen als aanleunwoningen. 88 corporaties bezitten alleen zorgcomplexen en 26 corporaties alleen aanleunwoningen. De gemiddelde volkshuisvestelijke exploitatie waarde van een woongelegenheden in een zorgcomplex bedraagt 64.000 euro. Dit is bijna 15.000 meer dan de waarde die gemiddeld voor verhuureenheden in de sector geldt. De huurprijzen van verhuureenheden in zorgcomplexen liggen daardoor ook hoger dan de gemiddelde huren in de sector. In 2013 bedroeg de totale jaarhuur voor alle zorgcomplexen in bezit van corporaties 712 miljoen.

Risicobeheer

Van de ondervraagde corporaties met zorgvastgoed geeft de helft aan dat zij over een actuele risico-inventarisatie voor zorgvastgoed beschikken. Samen bezitten die corporaties circa 84 procent van de zorgcomplexen en 79 procent van de aanleunwoningen. CFV voert momenteel vervolgonderzoek uit. Daarin wordt vooral gekeken naar de concrete risico’s die deze corporaties signaleren, welke maatregelen ze nemen en of de financiële risico’s daarmee voldoende worden afgewend. De uitslag daarvan wordt in het voorjaar verwacht.

Scheiden wonen & zorg

Het beleid om het wonen en de zorg in de care te scheiden, vormt al jaren een hoofdpijndossier voor zorgbestuurders. Hoe houden zij de verzorgingshuizen open zonder de huisvestingvergoeding?
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.