Zwak verpleeghuis drijft op uitzendkrachten

Tekort aan handen aan het bed is niet het probleem van verpleeghuizen met kwaliteitsissues. Ze gebruiken wel veel meer tijdelijke, vaak onervaren en laagopgeleide krachten dan de uitblinkers. Door een defensief aannamebeleid belanden zwakke huizen in een vicieuze cirkel naar beneden.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Nurse-oudere-iStock_450.jpg
Foto: iStock

Hoe kan het dat het ene verpleeghuis wel goede zorg levert en het andere met hetzelfde budget ondermaatse kwaliteit levert? Het is een vraag die met regelmaat op de agenda staat in politiek Den Haag. In de slipstream van sportjournalist Hugo Borst is het idee wijdverbreid dat dit komt door een tekort aan handen aan het bed. Maar Dageraad Advies toont aan dat dit niet zo is. Het adviesbureau onderzocht een jaar geleden, in opdracht van het ministerie van VWS, wat de kenmerken zijn van elf goede huizen. In het vervolgonderzoek gingen Jeroen Rommets en Roy Roelvink van Dageraad Advies

1
563

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Niet alleen zwakke verpleeghuizen werken met te veel uitzendkrachten helaas is dit "normaal" geworden. Alleen juist in de vakantieperiode van juni tot september wordt dit pijnlijk zichtbaar, omdat binnen de goede verpleeghuizen dan de vaste medewerkers de vakantieplanning reeds in januari dicht gepland hebben. De zwakke verpleeghuizen zakken dan geheel door het ijs en draaien op uitzendkrachten en vrijwilligers. Met gevolg nieuwe niet vertrouwde gezichten en extreem onrust op de afdelingen. Over kennis en kunde nog maar niet gesproken. Wanneer stop de financiering van deze verpleeghuizen? Cliënten kunnen beter op straat staan want dan krijgen ze nog betere (Wmo)zorg!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.