Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

133 keer euthanasie Levenseindekliniek in 2013

Mark van Dorresteijn
De Levenseindekliniek heeft in 2013 aan 133 mensen euthanasie verleend. Dat heeft de organisatie zaterdag laten weten.
133 keer euthanasie Levenseindekliniek in 2013

Veel patiënten klopten daar aan omdat ‘gewone’ artsen hun doodswens lastig te rijmen vonden met de wetgeving, zoals bij dementerenden (24 keer euthanasie), mensen met een opeenstapeling van ouderdomsklachten (23 keer) of psychiatrische patiënten (9 keer).

Niet-directe terminale ziekte

De kliniek hielp ook patiënten met een niet-directe terminale ziekte zoals ALS, MS, longziekten of de gevolgen van een hersenbloeding. Bij andere patiënten wilde de eigen arts uit principiële overwegingen niet meewerken aan euthanasie of werd dat als te zwaar ervaren.

In totaal meldden zich vorig jaar 749 mensen met een euthanasiewens, maar de kliniek honoreerde dus lang niet elk verzoek. Daarvoor moet een patiënt ondraaglijk en uitzichtloos lijden.

De kliniek hielp vorig jaar opvallend veel dementerenden: zo’n 18 procent van de in totaal uitgevoerde euthanasieverzoeken. Landelijk heeft slechts 1 procent van de euthanasiegevallen dementie als reden. 5 procent van in de kliniek geholpen mensen was geestesziek, tegen 1 procent landelijk.

Psychische ziekte

Euthanasie bij psychiatrische patiënten is omstreden, omdat een dergelijke doodswens vaak juist onderdeel uitmaakt van de ziekte. In veel gevallen voldoet de wens niet aan het wettelijk criterium van ‘uitzichtloos lijden’, omdat er nog behandelmogelijkheden lijken te zijn. Volgens een woordvoerder van de kliniek is de mate van psychisch lijden maatgevend en bovenliggend. ‘Indien er ook maar één psychiatrische behandeling bestaat die mogelijk tot verbetering kan leiden, dan kunnen we het verzoek niet honoreren. Maar als iemand al 40 jaar zonder resultaat bij de psychiater loopt, dan wordt het misschien een ander verhaal.’

Ophef

Overigens heeft de euthanasie van een 35-jarige psychiatrische patiënt buiten de Levenseindekliniek voor veel ophef gezorgd. Nadat haar huisarts en twee andere artsen haar verzoek afkeurden, gaf een derde eind 2012 toch groen licht. De regionale toetsingscommissie die elke euthanasie beoordeelt, gaf de uitgevoerde levensbeëindiging het stempel ‘zorgvuldig’ en besloot een van de weigerende artsen te verhoren. Die voelde zich daarbij onheus bejegend en diende er een klacht in. De klachtencommissie buigt zich woensdag tijdens een besloten hoorzitting over de melding. (bron:ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.