Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Gehandicapten doen de was bij Drie Gasthuizen

Het is een win-win situatie. De bewoners van woonzorgcentrum de Drie Gasthuizen hoeven geen dure, externe wasserij meer te betalen en gehandicaptenzorgorganisatie Driestroom heeft een dagbestedingsplek voor cliënten. In een pilot van de twee Gelderse zorgorganisaties wordt de was in het verzorgingshuis gedaan door cliënten van de gehandicaptenzorgorganisatie.
Gehandicapten doen de was bij Drie Gasthuizen
Foto: ANP Koen Suyk

André Harinck is als woonzorgmanager integraal verantwoordelijk voor het resultaat van het verpleeghuis- en verzorgingshuis de Drie Gasthuizen in Arnhem. Vanwege het scheiden van wonen en zorg en de steeds verdere afslanking van de AWBZ is hij op zoek naar nieuwe oplossingen om het serviceniveau in zijn zorglocatie op pijl te houden. 'Zo'n service als het linnen is erg belangrijk voor ons. Mensen met een lichte zorgvraag betalen tegenwoordig zelf de huur en kiezen alleen voor jouw woonzorgcentrum als het voorzieningenniveau veel hoger is dan wat ze thuis krijgen. Aan de andere kant wordt het echter steeds moeilijker om die facilitaire voorzieningen in de lucht te houden omdat er geen vergoeding meer vanuit het rijk tegenover staat. Mensen betalen het dus in feite uit eigen zak. Daarom zijn we met deze proef begonnen, om wel de service intern te kunnen bieden, maar tegen een lagere prijs.'

Minder betalen

De proef behelst dat enkele mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt samen met een begeleider van Driestroom, de was doen voor een 20-tal bewoners van de Drie Gasthuizen. 'Dat betekent dat die bewoners minder per maand hoeven te betalen voor de bewassing  van hun persoonsgebonden wasgoed . Aan de andere kant krijgen de mensen van Driestroom een zinnige dagbesteding. Het is nog een proef maar ik kan al wel merken dat de samenwerking tussen ons personeel en de mensen van de Driestroom heel goed gaat. En ook bewoners ervaren de interactie met de  medewerkers van de wasserette als zeer prettig.'

Participatie

Volgens projectleider Rob Huntink van de Driestroom is de Drie Gasthuizen niet het enige voorbeeld van nieuwe vormen van dagbesteding. 'In de WMO hanteren wij niet meer de term dagbesteding, maar hebben wij het over werk. In de Wmo noemen wij onszelf dan ook werkorganisatie in plaats van gehandicaptenorganisatie. In 2015 is het de bedoeling dat we in de regio Arnhem zo'n 15 van dit soort werkprojecten hebben lopen bij allerlei verschillende organisaties. Onze mensen kunnen aan de slag als kapper, schoonmaker et cetera. De gedachte achter de participatiewet is dat mensen niet meer afgezonderd op een aparte dagbestedingsplek werken, maar veel meer op de arbeidsmarkt aan de slag gaan. Midden in de maatschappij. De dienstverlening door cliënten en groepsleiding van Driestroom wordt gewoon betaald. De Drie Gasthuizen betaald een deel van de begeleidingskosten van de begeleider van Driestroom. De besparing voor Gasthuizen zit hem vooral in het feit dat ze de was niet meer extern laten doen.'

Aanbesteding

Grootste risico voor het voorbestaan van het wasserijproject is de gemeentelijke aanbesteding voor dagbesteding. De gemeente kan bij de op handen zijnde aanbesteding voor andere dagbestedingsprojecten kiezen. Zowel Huntink als Harinck gaan hier niet van uit. 'We hopen dat  de pilot in de toekomst kunnen uitbouwen. Bijvoorbeeld naar andere diensten zoals het restaurant en de keuken. Verder wil ik een derde partij in de hand nemen om de interne wasserette die we nu hebben te professionaliseren. De kwaliteit houden we in de gaten en is prima. Maar we zouden het runnen van de interne wasserette wellicht willen overdragen aan een partij die hier deskundiger in is dan wij dat zijn.'

Eén reactie

  • bresker

    Waar kennen we dit nog maar van, juist ja het Nollen-syndicaat.

Of registreer u om te kunnen reageren.