Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Overheid staakt steun aan omvallende zorgaanbieders

De overheid stopt financiële steun aan zorgaanbieders die in financiële problemen komen of failliet gaan. De Eerste Kamer heeft gisteren ingestemd met een wetsvoorstel van minister Edith Schippers (VWS) over het in stand houden van cruciale zorg.
Overheid staakt steun aan omvallende zorgaanbieders
Foto: Lex van Lieshout - ANP

Met de aanname van dit wetsvoorstel wordt een belangrijke omslag in de gezondheidszorg gemaakt. Door de nieuwe regel draaien premiebetalers en patiënten niet langer op voor mismanagement, zo stelt VWS.

Cruciale zorg

De continuïteit van cruciale zorg blijft wel gewaarborgd. Wanneer het mis gaat in een instelling is het conform de verantwoordelijkheden in het zorgstelsel eerst aan de aanbieder van cruciale zorg en de zorgverzekeraar – die immers een zorgplicht heeft – om een oplossing te bedenken. Pas als uiterste redmiddel kan de overheid overgaan tot het oprichten van een tijdelijke vangnetstichting.

Early warningsysteem

Ook andere zaken worden met dit wetsvoorstel geregeld. Zo komt er een early warningsysteem: zorgaanbieders moeten verzekeraars – op vertrouwelijke basis – tijdig wijzen op risico's voor de continuïteit van zorg. Verzekeraars moeten op basis van die informatie bijtijds melding maken als dreigt dat zij niet meer aan hun zorgplicht kunnen voldoen. Hierdoor kan bijvoorbeeld de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) extra toezien op de kwaliteit van zorg.

Fusietoets

Daarnaast komt er een wettelijk verankerde fusietoets, die komt erop neer dat fusieplannen goed onderbouwd en eerst met direct betrokkenen (in ieder geval patiënten en werknemers) besproken moeten worden.

Opsplitsing

Een laatste element in het aangenomen wetsvoorstel is dat de overheid de wettelijke bevoegdheid krijgt om alleen in uiterste gevallen een instelling die tal van verschillende zorgvormen onder zich heeft, op te splitsen. In de praktijk zal dit gaan op signaal van de IGZ en niet eerder dan nadat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een bedrijfskundige rapportage op de effecten van de inzet van deze bevoegdheid heeft afgegeven. Wettelijk is vastgelegd dat deze bevoegdheid een laatste redmiddel is.

Overheid staakt steun aan omvallende zorgaanbieders

4 reacties

 • Niels1

  Het interessante is dat het nu 'mismanagement' wordt genoemd als je als zorginstelling de snelle afbouw van capaciteit niet aankan omdat je vastgoed hebt dat onverkoopbaar is, of langlopende huurcontracten. Dit is echter gebaseerd op beslissingen die een jaar of vijf geleden nog volstrekt normaal en verantwoord waren. Ik denk dat VWS erg veel boter op het hoofd heeft.

 • Martin65

  Klinkt wel plausibel 'premiebetalers en patiënten net laten opdaaien voor mismanagement'. Als het werkelijk zo is dat de patiënt hiervan niet de dupe wordt vind ik het een prima wetsvoorstel

 • Vrijheid->Welbevinden

  800 verzorgings tehuizen worden gesloten. Bejaarden van 100 jaar oud worden weer naar huis gestuurd. En de regering helpt niet meer als een zorginstelling of ziekenhuis in de problemen raakt. En de Nederlander vindt het allemaal normaal....... Mensen er is een ziekte die dit land binnensluipt en Rutte en Samson zijn als eerste besmet, het is de ziekte van Brussel. Een van de effecten van deze besmetting is toename van sterfte onder mensen die hun hele leven gewerkt hebben en onze zorg verdienen.

 • rechterkant

  alleen de elite en witteboorden mogen nog dur zakken vullen

Of registreer u om te kunnen reageren.