Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Van Rijn verzacht eigen bijdrage AWBZ

Huiseigenaren die hun huis verkocht hebben hoeven niet meteen een hogere eigen bijdrage voor verblijf in een zorginstelling te betalen. Vergoedingen voor letselschade mogen ook niet leiden tot een hogere eigen bijdrage. Met deze wijzigingen ging staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) gisterenavond tijdens een Kamerdebat over de eigen bijdrage in de AWBZ grotendeels akkoord.
Van Rijn verzacht eigen bijdrage AWBZ

Van Rijn sloot zich met een kleine slag om de arm aan bij de uitzonderingen die de Kamer voorstelde op de eigen bijdrage. Hij wil eerst wel weten hoeveel de uitzondering voor vergoedingen voor letselschade kost, maar schat in dat het om weinig mensen gaat. Hij kijkt er met "een positieve grondhouding'" naar.


Eigen woning

Van Rijn wil mensen vier jaar de tijd geven om hun huis te verkopen als ze naar een verzorgingshuis gaan. Pas daarna gaan ze een hogere bijdrage betalen voor hun verblijf in de zorginstelling. Dezelfde regeling moet ook gelden voor mensen die nu al in een zorginstelling wonen, maar hun huis nog niet verkocht hebben. De verzachting van de maatregelen kost Van Rijn geen geld omdat huiseigenaren alleen uitstel van betaling krijgen. Het meetellen van het vermogen moet de schatkist 200 miljoen opleveren.

Geld wegsluizen

De Kamer vroeg Van Rijn eerder al naar berichten dat veel ouderen hun geld aan het wegsluizen zijn om te voorkomen dat ze een hogere eigen bijdrage moeten betalen. De staatssecretaris verwees in zijn schriftelijke antwoord naar de inschatting van zijn voorganger dat dit wel mee zal vallen omdat het grootste deel van het vermogen intact blijft. Overigens wordt de hoogte van de eigen bijdrage vastgesteld aan de hand van het vermogen van twee jaar geleden. Daarom heeft het wegsluizen van geld niet meteen effect. (ANP)

Of registreer u om te kunnen reageren.