Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Afhakende pgb-houders zorgen voor verwarring

Het nieuws dat houders van een persoonsgebonden budget (pgb) afzien van hun budget na een extra controle, zorgt voor verwarring. Volgens belangenvereniging Per Saldo voor budgethouders is er iets anders aan de hand.
Afhakende pgb-houders zorgen voor verwarring

Een woordvoerder van het Functioneel Parket zei gisteren op het NOS-nieuws dat tien tot twintig procent van de houders van een pgb na een gesprek met het zorgkantoor afzien van een pgb.  Het gaat om intakegesprekken waarbij gegadigden voor een pgb fysiek aanwezig moeten zijn op een zorgkantoor; vroeger kon dat telefonisch. Uit cijfers van VWS blijkt dat tien tot twintig procent van de gecontroleerde budgethouders afziet van een pgb na dit gesprek. Het staat volgens het OM niet vast dat dit ook potentiële fraudeurs zijn.

Fraude

'Dat afhaken door budgethouders kan ook helemaal niets met fraude te maken hebben', zegt Per Saldo-woordvoerder Stans Damen. 'Het gaat namelijk om gesprekken met mensen die een pgb aanvragen en niet om gesprekken met mensen die al een pgb hebben. De suggestie wordt nu gewekt dat mensen met een pgb ineens geen pgb meer hoeven na controlegesprekken. Zo werkt het volgens mij niet. Het gaat om nieuwe klanten. Sinds 1 januari heeft het zorgkantoor de verplichting om bij iedere nieuwe pgb-aanvraag te kijken of er passend zorgaanbod in natura voor handen is. Dat genoemde percentage kan net zo goed bestaan uit mensen die samen met het zorgkantoor een goed alternatief gevonden hebben voor zorg in natura en dus geen pgb nodig hebben. Over de beweegredenen van de afhakers zeggen de VWS-cijfers echter niets.'

Zoektocht

Volgens Damen komt het veel voor dat mensen een pgb vragen omdat ze geen passende reguliere zorg kunnen vinden. 'In de ggz is dat zelfs in de helft van de casussen het geval. Het effect dat zorgkantoren hen nu helpen in hun zoektocht zou daarom logisch op deze cijfers aansluiten.'

Eén reactie

  • Teceer

    het zoveelste signaal, misschien, dat een verkeerde weg is ingeslagen toen zorgverzekeraars en -zorgkantoren een directe verantwoordelijkheid kregen voor de macrobudgetten. die rol kan gemakkelijk conflicteren met de rol als adviseur en begeleider van de verzekerde, die ze vanouds hadden (en die de zorgkantoren nu kennelijk weer oppakken tegenover de aanvragers van een PGB).

Of registreer u om te kunnen reageren.