Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Assist wil participeren in verpleeghuizen en ziekenhuizen

Assist wil op korte termijn participeren in complete verpleeghuizen . Dat zeggen algemeen directeur Jos Merx en operationeel directeur Ger Henstra. De zorg-dochter van facilitair concern Vebego wil hoger in de zorgketen opereren en sluit op langere termijn zelfs een strategische alliantie met een ziekenhuis niet uit.
Assist wil participeren in verpleeghuizen en ziekenhuizen

'Benader ons als je een noodlijdende verpleeghuisorganisatie runt', zegt Ger Henstra. 'We hebben de concepten hier in de la liggen en de cashpositie om tot verdergaande participatie te gaan.' Het is een strategie die Assist dit jaar al liet zien in de thuiszorg. Het bedrijf nam in maart Stichting Thuiszorg Midden-Gelderland (STMG) in zijn geheel over. Het lijkt risicovol om in de krimpende zorgmarkt bedrijven over te nemen, maar volgens Jos Merx is het doel niet om veel marktaandeel te winnen, maar vooral om partner voor complexere zorg te worden. 'Je hebt partijen in de thuiszorg die in het verleden veel andere bedrijven overnamen met het doel om veel volume binnen te halen in het lage segment. Je ziet nu dat die keuze slecht uitpakt. Want juist de tarieven in dat lagere deel van de markt, bij huishoudelijke hulp, zijn gekelderd. Wij willen juist alleen instappen op zorgverlening waar redelijke tarieven voor worden betaald. Hoe hoger op de waardeketen hoe beter.'

Lage tarieven

Zo tekent Assist in de thuiszorg geen contracten met gemeenten die te weinig budget inzetten voor zorgverlening. 'We hebben altijd gezegd dat we liever minder hard groeien dan dat we ergens onder de prijs gaan offreren', zegt Henstra. 'We werken bijvoorbeeld met Carinova in diverse Overijsselse gemeenten. Enkelen van hen wilden onlangs flink omlaag met hun prijs. Daarvan hebben we gezegd dat we niet mee zouden doen en daarom zijn deze gemeenten dan ook teruggekomen op het besluit.'

Overproductie

De Assist-directeuren noemen geen namen van zorgorganisaties die in zwaar weer verkeren. 'De uitdagingen in de markt zullen velen van hen echter uitnodigen om na te denken over een strategische alliantie met Assist.   Een groot risico is volgens Henstra dat veel partijen momenteel overproductie draaien. 'Om de continuïteit van zorg te garanderen houdt het merendeel van de zorgorganisaties en gemeenten dan wel verzekeraars de bestaande contracten in stand. Ik verwacht dat ook in 2016 te zien. Het probleem is dat die zorgorganisaties op dit moment steeds meer nieuwe klanten moeten opnemen, bovenop het bestaande contract. Dat zijn nieuwe klanten die niet meer naar de Wlz mogen omdat hun zorgzwaarte niet hoog genoeg is. Als zorgorganisatie met een zorgplicht kun je die mensen niet weigeren en draai je dus zorguren waar niet voor wordt betaald. Daar komen ongelukken van.'

Ziekenhuis

Participatie op de ziekenhuismarkt ligt wat verder in de toekomst. Hierover zegt Merx: 'We maken nu schoon in zestig procent van alle ziekenhuizen in Nederland. Maar ook hier willen en kunnen we veel meer doen. Het is onze strategie om in de waardeketen op te schuiven en te gaan voor  kwalitatief hoogwaardige zorg.'

Of registreer u om te kunnen reageren.