Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

CZ betreurt reactie Slotervaart

Mark van Dorresteijn
"Heel jammer dat het Slotervaartziekenhuis heeft besloten om de contracten op te zeggen met CZ per 2011. Alleen voor borstkanker verwijzen we de patiënten niet langer naar het Slotervaart. De overige vormen van zorg willen we gewoon af blijven nemen." Daarmee reageert CZ-woordvoerder Marie-José van Gardingen op de boycot door het ziekenhuis.
CZ betreurt reactie Slotervaart

Het is een misverstand dat verzekeraars niet de taak hebben om kwalitatief goede zorg in te kopen, stelt Van Gardingen. “Met de komst van marktwerking, moeten wij juist zo goed mogelijk kwalitatieve zorg inkopen. We baseren ons onder andere op Europese richtlijnen, de CQ-index en expertise van externen. Het is niet iets dat we zelf verzinnen.”

Kwaliteit van behandeling

De Europese richtlijn van 150 borstkankeroperaties per chirurg per jaar wordt ondersteund door NABON, legt Van Gardingen uit. Ziekenhuizen die volgens CZ te ver achterblijven bij de normen voor goede borstkankerzorg worden niet meer gecontracteerd. CZ hanteert daarbij een richtlijn van 70 borstkankeroperaties per chirurg per jaar. Erbudak wierp tegen dat de chirurg in dienst van het Slotervaartziekenhuis vorig jaar 130 borstkankeroperaties heeft uitgevoerd in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Van Gardingen: “Laat deze specialist daar dan de behandelingen uitvoeren. Ze hebben daar een volwaardig mamma-team. Zij houden de patiënt optimaal in de gaten en bespreken voor en na de behandeling de patiënt. Ook gaat diagnose stellen daar sneller.”

‘Slotervaart is volwaardig’

Marcel Soesan, oncoloog van het Slotervaartziekenhuis, is het niet eens met de onderbouwing van CZ. “Er bestaat in Nederland een richtlijn van het CBO Kwaliteitsinstituut voor borstkankerbehandeling en daar voldoet het Slotervaart aan. Onlangs ontvingen we ook een lintje van Pink Ribbon omdat we voldeden aan alle eisen. Ten derde voldoen we ook aan alle eisen van de inspectie. Er is dus geen enkele discussie mogelijk over slechte resultaten. CZ hanteert een richtlijn van 150 behandelingen. Dit getal komt uit een economisch onderzoek over hoe een borstkankerkliniek economisch rendabel kan draaien. Het getal heeft dus niets te maken met de kwaliteit van zorg. Wel representatief is het onderzoek van Skinner (2003). Daaruit blijkt dat algemeen oncologisch chirurgen vijf operaties dienen uit te voeren en ziekenhuizen 35 operaties. Meer ingrepen leidt niet tot kwaliteitsverbetering. Concentratie helpt inderdaad de kwaliteit van zorg verbeteren, maar dat geldt alleen bij zeldzame ingrepen.” Ook de verwijzing naar het AvL noemt de oncoloog onzin. “Ons mamma-team is net zo goed en diagnose doen wij net zo snel. Wij leveren zelfs extra revalidatiezorg bovenop de richtlijn. Patiënten van het AvL komen bij ons revalideren onder begeleiding en toezicht van onze revalidatiearts, maatschappelijk werkende, medische psycholoog, mamma fysiotherapeut, diëtist en ergotherapeut. Bovendien verzorgt de apotheek van het Slotervaart de medicijnen, inclusief de citostatica, die het AvL aan haar patiënten geeft. Het is dus onzin dat CZ onze kwaliteit borstkankerzorg als onvoldoende beschouwt.”

Selectie en concentratie

Van Gardingen zegt dat CZ echt naar selectief inkopen toe gaat. “Concentratie maakt de zorg kwalitatief beter en goedkoper. Dat wij ons enkel richten op lage tarieven is onzin. Concentratie en het verhogen van kwaliteit zorgt weliswaar voor kostenverlaging, maar dat is niet ons hoofddoel. We zijn een zorgverzekeraar zonder winstoogmerk, het gaat ons puur om de kwaliteit in verhouding tot de prijs. Vergelijk het bijvoorbeeld met oogproblemen. Mensen met bijzondere oogproblemen gaan naar het gespecialiseerde oogziekenhuis toe, dat wordt heel normaal gevonden. Daar willen we met andere behandelingen ook naar toe.”

Rechtszaak Bethesda

Het Bethesda ziekenhuis is het ook niet eens met de ‘zwarte lijst’ van CZ en spande een rechtszaak aan wegens reputatieschade. “Het enige wat we daarop kunnen zeggen is: richt je als ziekenhuis op behandelingen waar je goed in bent”, stelt Van Gardingen. “Het is niet fijn voor de ziekenhuizen om te horen dat we daar geen borstkankerzorg meer in willen kopen, maar patiënten zullen zich er meer bewust van worden dat er verschillen zijn tussen ziekenhuizen. Patiëntenorganisaties juichen deze gang van zaken juist toe. We hebben ook altijd duidelijk gecommuniceerd dat de genoemde ziekenhuizen in orde zijn, alleen de borstkankerzorg kopen we daar niet in. Deze informatie is trouwens ook openbaar te verkrijgen. Zo publiceerde de Consumentenbond al eerder een onderzoek over borstkankerzorg. Daar werd amper op gereageerd. Nu het echt iets gaat betekenen ontstaat er ophef.”

‘Zwarte lijst’ borstkankerzorg

De ophef rondom CZ ontstond toen de verzekeraar aankondigde een lijst te publiceren met zes ziekenhuizen die op het gebied van borstkankerzorg onvoldoende kwaliteit leveren. De verzekeraar liet weten bij deze ziekenhuizen niet langer borskankerzorg af te nemen. Deze lijst wilde CZ op vrijdag 1 oktober openbaar maken, maar een kort geding voorkwam publicatie. De rechter bepaalt morgen of de lijst alsnog naar buiten gebracht mag worden.
(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Slotervaart boycot CZ na kritiek
Menzis gebruikt ook ‘zwarte lijst’
Inspectie: borstkankerzorg Nederland in orde
Rechter verbiedt publicatie ‘zwarte lijst’ CZ
Ziekenhuizen in actie tegen publicatie prestaties

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Zorgverzekeraar CZ moet zijn/haar huiswerk wel goed doen voordat je een hoop onrust gaat brengen onder de Clienten van je eigen Zorgverz.bedrijf. Zelf al jaren ( bijna 40 jaar ) werkzaam in de Ziekenhuiszorg ( ervaringsdeskundige noem ik het zelf ) , is Mijn ervaring dat Medische Specialisten ook vaak in andere Klinieken werkzaam zijn en de ervaring en deskundigheid blijft door het aantal handelingen wat men op jaarbasis doet. Weet CZ hoevaak Med.Specialisten op jaarbasis opereren /visitaties doet in NL , en ook in andere Klinieken o.a. Vlaanderen ; Duitsland ? Voorzitter CZ ( Wim ) kijk niet alleen naar de prijs maar als eerste naar de Kwaliteit ! De Client blijft Koning . Het Buitenland volgt met veel belangstelling wat wij in NL doen en staan klaar om de Zorg ( Marktwerking ! ) over te nemen. Kijk eens naar de Chinese belangstelling voor Europa !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.