Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ziekenhuizen niet verplicht tot leveren adresgegevens

Ziekenhuizen zijn niet verplicht om gegevens te leveren aan zorgverzekeraars van patiënten die mogelijk bij ongevallen betrokken zijn. Dat blijkt uit een vonnis van de rechtbank in Rotterdam.
Ziekenhuizen niet verplicht tot leveren adresgegevens

De rechter heeft het verzoek van zorgverzekeraar Achmea afgewezen om het Erasmus Medisch Centrum (EMC) te veroordelen. Achmea wilde met een rechtsgang het EMC bewegen om NAW-gegevens te verstrekken van patiënten die bij ongevallen betrokken zijn. Achmea vroeg in 2003 aan het EMC de zogenoemde ‘ongevalmeldingen’ op. De rechter acht dit in strijd met het medisch beroepsgeheim en met de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP).

Zorgverzekeringswet

De advocaat van Achmea bepleitte dat het EMC op basis van de Zorgverzekeringswet de gegevens zou moeten verstrekken en dat hierover afspraken bestaan. De rechter heeft die naast zich neer gelegd. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bekijk hier het complete vonnis
Zorgaanbieders weigeren elkaar toegang tot patiëntgegevens, NZa grijpt in
Nictiz wil digitale uitwisseling patiëntgegevens stapsgewijs invoeren

Zorgvisie Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Lidy van Lankeren

    En terecht! Iemand die medische hulp nodig heeft na een ongeval meldt zich vanzelf wel bij zijn eigen zorgverzekering. Dus wat moet een zorgverzekering met persoonlijke gegevens?

Of registreer u om te kunnen reageren.