Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

VUmc en Isala klinieken werken samen bij stamceltransplantaties

Leukemiepatiënten van de Isala klinieken Zwolle die in het VUmc Amsterdam een transplantatie ondergaan met stamcellen van een donor, krijgen de nazorg van deze behandeling in het Oncologisch centrum Isala. Deze samenwerking is volgens de ziekenhuizen uniek in Nederland.
VUmc en Isala klinieken werken samen bij stamceltransplantaties

Op deze manier kan de intensieve nazorg worden verricht in het ‘eigen’ ziekenhuis van de patiënt en is de nazorg minder belastend doordat deze in de eigen regio kan plaatsvinden. In de afgelopen drie jaar zijn er vijftig Isala-patiënten op deze manier behandeld.

Stamceltransplantatie

Voordat de stamceltransplantatie in het VUmc kan worden verricht, krijgt een patiënt chemotherapie in het Oncologisch centrum Isala. Daarna wordt de stamceltransplantatie uitgevoerd in het VUmc. Na een korte opname wordt de patiënt overgedragen aan het Oncologisch centrum Isala.

Oncologisch centrum Isala

Het Oncologisch centrum Isala onderhoudt tijdens de nazorgperiode intensief contact met het
VUmc. Wekelijks worden alle patiënten besproken via videoconferentie, een efficiënte werkwijze. Doordat patiënten de voorbehandeling en de nazorg in het ‘eigen’ ziekenhuis krijgen, voorkomt dit ook het oplopen van wachttijden in het VUmc. (Zorgvisie - Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Isala en IJselheem starten samenwerking ouderenzorg
AMC en VUmc zoeken samen zzp'ers
VUmc en AMC vormen Academisch Medische Alliantie

Annelies Vermeulen

Eén reactie

  • no-profile-image

    D.J.Hemrika

    Een identieke constructie bestaat al vele jaren tussen het OLVG en het AMC. Dus zo "uniek" is het nu ook weer niet....

Of registreer u om te kunnen reageren.