Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

AMC en VUmc verdelen hun operaties

De academische ziekenhuizen AMC en VUmc in Amsterdam gaan intensief samenwerken. Dat schrijft het NRC Handelsblad vanmiddag.
AMC en VUmc verdelen hun operaties

De twee academische ziekenhuizen zullen medische behandelingen verdelen, wat betekent dat patiënten voor complexe behandelingen nog maar in een van de twee ziekenhuizen terechtkunnen, zo schrijft het NRC.

Zwangere vrouwen

In Amsterdam kunnen patiënten straks voor ernstige ongevallen buiten kantooruren mogelijk de ene week in het AMC, de andere week in het VUmc terecht. Zwangere vrouwen zullen bijvoorbeeld vooral in het VUmc bevallen. Voor heel gecompliceerde zwangerschappen en dreigende vroeggeboorten moeten ze naar het AMC. Het is voor het eerst dat twee academische ziekenhuizen zo intensief gaan samenwerken. Het in kanker gespecialiseerde Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis voegt zich naar verwachting later bij de alliantie.

Inkoop en personeel

De ziekenhuizen stemmen ook de inkoop van apparatuur op elkaar af, wisselen personeel uit, werken samen op onderdelen van de medische opleidingen en zullen één elektronisch patiëntendossier ontwikkelen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Specialisten AZM akkoord met afstoten topzorg
Concentratie topzorg
Jean Savelkoul verlaat VUmc
Megalening AMC van bankenconsortium

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 reacties

  • no-profile-image

    Mireille

    In de periode voor marktwerking was samenwerking tussen de VU en het AMC ondenkbaar...

  • no-profile-image

    Jan Willem

    Op de enige plek waar academische centra kunnen concurreren wordt nu voorkomen dat er wordt geconcurreerd. Lange leve de marktwerking!

Of registreer u om te kunnen reageren.