Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Van Rijn profileert zich als bruggenbouwer

Staatssecretaris Van Rijn van VWS wil zowel een hand uitsteken naar de politiek als naar het veld. Hij wil vooral inhoudelijk discussiëren over de menselijke maat in de zorg. Dat zegt Van Rijn in een interview met Radio 1.
Van Rijn profileert zich als bruggenbouwer
Foto: ANP - Evert-Jan Daniels

Van Rijn noemt zichzelf een a-typische politicus. Als voorbeeld noemt hij het aanpakken van de langdurige zorg. ‘Ik ben naar cliëntenorganisaties, gemeenten, zorgverzekeraars en zorgaanbieders gegaan om te kijken of we een gemeenschappelijke visie op de toekomst hebben. We moeten samenwerken om alles voor elkaar te krijgen. Natuurlijk zullen ook discussies gevoerd worden over bezuinigingen en inrichtingen. Ik hoop dat we niet alleen de politieke maar ook de inhoudelijke discussie kunnen voeren.’

Handen uitsteken naar veld en politiek

De komende kabinetsperiode wil de nieuwe staatssecretaris bruggen bouwen om de zorg houdbaar te houden. Om dat te bereiken wil Van Rijn taboes aan de orde stellen, moeilijke discussies durven voeren en beleid bijstellen als dat nodig is. ‘Het gaat ook om het luisteren naar de professionals. Zij zijn ook bezorgd over de toekomst. Ik wil niet alleen maar vanuit de ivoren toren opereren en daarom zal ik twee handen uitsteken. Eentje naar het veld, de andere naar de politiek. Veldhuijzen van Zanten was echt een mensen-mens. Ik hoop dat mensen mij ook zo zullen zien.’

Menselijke maat

Om de menselijke maat meer terug te brengen in de zorg wil Van Rijn het niet hebben over het aantal uren dat mensen recht hebben op zorg. ‘Vaak gaat het niet eens om zorg maar om de aanpassing van een woning of boodschappendienst. Als maatschappij moeten we het erover hebben hoe we omgaan met kwetsbare ouderen, jongeren, chronisch zieken en gehandicapten.’ Het gaat volgens Van Rijn niet alleen om de financiering, maar vooral ook om de maatschappelijke betrokkenheid. ‘Als de maatschappij zich meer betrokken zou voelen, dat zou me een lief ding waard zijn.’

17 reacties

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • adje rem

  Dank beste Jan C.voor je onderzoek , maar ik ben gelukkig helaas niet hoogbegaafd. Rest klopt redelijk, helaas .

 • Jan C

  @Willems@Adje rem. Heb 'lithium spiegel' opgezocht. Wil zeggen: deze mensen zijn gezegend met een lichte aanwezigheid van alkaline in het lichaam en dat komt alleen voor bij hoogbegaafden die heel scherp en treffend iets kunnen zeggen zonder aanziens des persoons; komt helaas veel en veel te weinig voor.

 • Willems

  Adje Rem : is je lithium spiegel wel goed?

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • adje rem

  Beste Willems. Als u de awbz wil afschaffen wegens de onbeheersbaarheid, kunnen en zullen we dan ook maar eerst de uit de awbz betaalde bestuurderssalarissen afschaffen ? ? ? Leuk begin van het nieuwe jaar . Proost heer Lapre ..

 • Willems

  Frederik : Een goede wet begrenst haar werkingssfeer in zich zelve en dat is met de AWBZ totaal mislukt, kortom een staatsruif welke onbeheersbare vormen heeft aangenomen.

 • Jan C

  VERVOLG
  De IGZ kan door ONVERWACHTE bezoeken met een heel intensieve aanpak bij personeel en patienten (niet bestuurders !!) heel veel te weten komen. (Ooit had een verzorgster bovengenoemde gedachte en uitte die voor een betere aanpak; ze is moeten vertrekken!!).
  Communicatie is tegenwoordig kort en algemeen; ik schrijf met enige regelmaat een brief naar staatssecretaris van Rijn, zeker als ik zijn bedoelingen of delen daarvan gerealiseerd zie, maar ook als dat niet gebeurd.

 • Jan C

  De tekst van staatssecretaris van Rijn heel goed en aandachtig gelezen. Wat zou het fijn zijn als hij zich daar sterk voor maakte en dat echt uit gaat voeren. Dan gaan de hulpbehoevende ouderen en de langdurige zieken en gehandicapten in de verpleegtehuizen -- want juist die groep noemt hij -- er EINDELIJK op vooruit: goed, warm, gevarieerd en voldoende eten, op tijd naar het toilet en op tijd ervan af (geen half uur), af en toe het hoofd binnen steken (is er nog iets), controle medicijnen (bijv geen medicijnen voor een aandoening die ze in 2008 hadden en nu niet meer maar die ze nog wel steeds hebben; zo hoopt het zich geweldig op: is ongezond en erg duur), privacy (eindelijk de eenpersoons kamers die allang zijn beloofd door voorgangers van van Rijn), vaker dan eenmaal douchen per week (zeker bij heet weer), bewegingstherapie (anders gaat het van kwaad naar erger), met enige regelmaat naar buiten (zeker als er geen familie is), voldoende entertainment en het allerbelangrijkste: aandacht, hartelijkheid, betrokkenheid, een gesprekje, EEN LIEFDEVOLLE ARM om de patient.

 • Frederik

  Willems. Het buitenland heeft nog nooit van AWBZ gehoord. Ergo AWBZ deugt niet?

 • Willems

  En nu dus heel snel de AWBZ aanpakken, want daar hebben ze in het buitenland nog nooit van gehoord.

Of registreer u om te kunnen reageren.