Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Spoedzorgplannen gingen te ver’

Hoewel de ACM niet precies op de hoogte is van de spoedzorgafspraken in de regio’s, roept ze deze nu toch een halt toe.
‘Spoedzorgplannen gingen te ver’

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft haar bericht uitgestuurd als waarschuwing, zegt de woordvoerder: 'Wij vonden dat de spoedzorgdiscussies de verkeerde kant op gingen. Als zorgverzekeraars en zorgaanbieders zo doorgaan, lopen ze tegen mededingingsproblemen aan.'

ACM

De ACM is 'al een tijdje' betrokken bij de plannen. Volgens de woordvoerder sinds april dit jaar. Hoewel de kwaliteitsvisie van zorgverzekeraars op spoedzorg al in februari 2013 verscheen, is voor de ACM nu pas duidelijk waar de plannen op uitdraaien. Concentratie van complexe spoedzorg kan ook gevolgen hebben voor minder acute vormen van zorg. Deze zorg is concurrentiegevoelig en daarop is de Mededingingswet van toepassing. Wat er nu precies fout gaat in de regio-overleggen weet de ACM niet. Een voorbeeld geven van een samenwerkingsvorm die niet mag, kan de ACM ook niet. De woordvoerder: 'Wij zijn niet exact op de hoogte, maar we krijgen wel signalen.'

Concentratie

Enkele jaren geleden heeft de ACM een zorgkaart uitgebracht met richtlijnen voor samenwerking. Een specifiek geval is spoedeisende zorg. Daarover staat de ACM op het standpunt dat samenwerking mag, indien de voordelen van concentratie opwegen tegen de beperking van keuzemogelijkheden. Daarop richt zich ook de waarschuwing: de genoemde kwaliteitsverbeteringen die de zorgverzekeraars noemen, zijn onvoldoende onderbouwd. Dat weet de ACM omdat ze niet breed worden gedragen door partijen in de zorg. Het is nu aan de zorgverzekeraars om met betere kwaliteitsstandaarden te komen.

Samenwerking

Zowel de NVZ als ZN hebben op bestuurlijk niveau overleg gehad bij de ACM. Zij zijn dus op de hoogte van risico's van prijsafspraken of verdelingsafspraken. Desondanks vond de ACM het nodig om een waarschuwing te doen uitgaan: 'We hebben deze waarschuwing van tevoren besproken met de zorgverzekeraars, dus zij kunnen hier niet verrast over zijn, zoals ze nu zeggen.'

Concentratie en netwerken

Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden. Bekijk het dossier

Of registreer u om te kunnen reageren.