Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Zachte landing Wmo is onmogelijk’

Gemeenten tasten in het duister over het aantal Wmo-cliënten waarvoor zij op 1 januari verantwoordelijk worden. De gegevens die zij van het ministerie van VWS krijgen zijn onbetrouwbaar, onvolledig, onduidelijk en komen te laat. ‘Gemeenten kunnen daardoor onmogelijk een zachte landing garanderen voor de nieuwe Wmo’, stelt adviseur Tim Robbe.
‘Zachte landing Wmo is onmogelijk’

Robbe, eigenaar van Robbe & Partners, begeleidt zo'n 100 van de 402 gemeenten in Nederland bij de inkoop van de Wmo. Hij maakt zich grote zorgen over de uitvoering. Gemeenten krijgen in zijn ogen onvoldoende tijd en geld om de nieuwe Wmo, die 1 januari 2015 ingaat, op een fatsoenlijke manier uit te voeren.

Informatie CAK en Vektis tegenstrijdig

Belangrijkste probleem is volgens Robbe dat de informatie die gemeenten van het ministerie van VWS krijgen onbetrouwbaar, onduidelijk en onvolledig is voor zorginkoop. In de nieuwe Wmo worden gemeenten verantwoordelijk voor cliënten die nu nog in de AWBZ de functie begeleiding hebben. Met gegevens van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ), het onderzoeksbureau Vektis (van zorgverzekeraars) en het Centraal administratiekantoor (CAK) zouden gemeenten precies moeten weten om hoeveel mensen het gaat en hoeveel zorg zij nodig hebben. De gegevens van Vektis en het CAK zijn echter tegenstrijdig. Ze variëren van 25 tot 75 procent over het aantal mensen dat begeleiding nodig heeft. 'Het CAK komt in februari met nieuwe gegevens, terwijl gemeenten voor 1 oktober de contracten rond moeten hebben. Dat is niet mogelijk als gemeenten niet weten wie er zorg nodig hebben, welke zorg zij nodig hebben en hoeveel zorg zij nodig hebben. Het ministerie van VWS zit te slapen.'

Ongelukken

Robbe vindt gemeenten meer tijd moeten krijgen. Eerst moet het ministerie samen met zorgaanbieders en gemeenten zorgen voor betrouwbare informatie over het aantal cliënten en hoeveel  zorg zij nodig hebben. 'Als er geen uitstel komt, gaan er ongelukken gebeuren. Gemeenten kunnen onmogelijk een zachte landing garanderen.'

CAK

Een woordvoerder van het CAK reageert desgevraagd met de stelling dat het CAK in feite niets anders is dan een elektronisch doorgeefluik tussen Vektis en de gemeenten. 'Wij doen zelf niets met deze gegevens, behalve ze in een digitale, beveiligde omgeving  klaarzetten voor gemeenten. Dus die verschillen waar de heer Robbe het hier over heeft kunnen mijns inziens alleen ontstaan door het feit dat de gegevens in tranches worden vrijgegeven. Want wij doen zoals al gezegd verder niets met de gegevens.' Vektis laat weten dat alle communicatie hierover via het ministerie van VWS verloopt.

7 reacties

 • Wmo-wijzer

  Een zachte landing is zeer goed mogelijk, Bart heeft welliswaar gelijk dat er met de gegevens veel mis is, dat is in de praktijk bij gemeentes die al bezig zijn met het bezoeken van de nieuwe cliënten goed te merken. Door nu al met cliënten in gesprek te gaan en cliënten voortdurend te informeren tijdens het overgangsjaar is een zachte landing zeer goed mogelijk. Wij horen echter te veel gemeentes er voor kiezen omdat pas laat 2015 in gesprek te gaan met de nieuwe cliënten. Wmo-wijzer.nl heeft een bewezen zorgvuldige manier van herindiceren ontwikkeld voor de nieuwe cliënten die overkomen naar de Wmo, dus het kan als je maar op tijd begint.

 • cobie

  en oormerken dat geld, zodat het ook niet aan iets anders op raakt .

 • Annemie Delissen

  reactie: gemeenten moeten zorgen voor betrouwbare informatie en hebben te zorgen dat hiervoor deskundigen in dienst zijn! Maar als de gemeenten deze taken (indicatiestelling is er niet voor niets!) bij ambtenaren neerleggen die een spoedcursus gehad hebben, ja dan vraag je om misverstanden met uiteindelijk geen 'sluitende' portemonnee! Wijkverpleegkundige zijn (segment 1) werken op vraag van een sociaal team en zijn gratis toegankelijk! Laat deze experts hun werk doen! Binnen de peelgemeenten worden er via de pers al geruchten verspreid dat er te weinig gelden zijn voor de WMO! Hoe kun je dit roepen meneer de wethouder? Volgens u zou er 305 euro per inwoner beschikbaar zijn, te weinig zegt u nu al en nu is het nog geen 2015! Getallen liegen er niet om: gemeente Gemert-Bakel had in 2013 een WMO vraag van 535 inwoners. Als je het inwoners aantal pakt: 30.000 en je vermenigvuldigd dit met 305 euro per inwoner kom je op een bedrag van 9. 150.000 euro's! Wat de gemeente krijgt van VWS om de inwoners tegemoet te komen met hun zorgvragen. En hiervoor kun je toch behoorlijk wat zorg bieden dacht ik zo! Iedereen zal in moeten leveren mekker niet, zet deskundigheid in en draag een positieve instelling! Met zijn allen hebben we dit gecreëerd de een wat meer als de ander maar maak er iets van met de middelen die je wel hebt en door experts!

 • Seb

  Wat kost zo'n 'doorgeefluik' ons eigenlijk, dat bovendien niet in staat blijkt om gewoon 'door te geven'? Luiken dicht wat mij betreft.

 • klachtenoverdezorg

  de informatie die gemeenten van het ministerie van VWS krijgen onbetrouwbaar, onduidelijk en onvolledig is ....
  Onbetrouwbaar? Het wordt tijd om te stoppen met het betalen van premie. Dit is onacceptabel.

 • Marchand

  Van begin af aan hadden de cijfers rechtstreeks door het regionale zorgkantoor geleverd moeten worden aan gemeenten. Eventueel met een check op de CAK-gegevens. Dan had je het redelijk strak gehad.
  Ander punt is dat Jan en alleman nog in 2014 vanaf de zijkant in mag stromen vanuit het idee 'zorgcontinuering' waar handig gebruikt van gemaakt wordt, hiermee is de kerstboom aan aanbieders 2 voor 12 nog eens enorm gestegen. Als er dan ook nog verschil gemaakt wordt in een granieten PGB-budget en een vloeibaar ZIN-budget, hoef je geen adviseur te hebben die dat constateert, dat is met gezond verstand en wat kennis van de zorgwereld redelijk snel te zien dat het spaak zal lopen.

 • Wanne van Dorst

  En vervolgens baseren de gemeenten uit arren moede hun budget maar op gegevens van zorgaanbieders. Waar hebben we al die organisaties voor als ze al niet in staat zijn om doorgeefluik te spelen?

Of registreer u om te kunnen reageren.