Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

IGZ verbaasd over weigering verpleeghuizen

Verpleeghuizen schorten de uitgifte van kwaliteitsgegevens aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) nog verder op. Dat schrijft directeur Jan de Vries van brancheorganisatie ActiZ in een brief aan inspecteur-generaal Ronnie van Diemen van de Inspectie.
care400.jpg

Tijdens de algemene ledenvergadering in september hebben de leden van ActiZ besloten de aanlevering van kwaliteitsindicatoren aan de IGZ op te schorten. Verpleeghuizen hebben bezwaar tegen de gebruikte kwaliteitsindicatoren. Die zouden leiden tot afvinklijstjes en ranking van verpleeghuizen die geen goed beeld geven van de werkelijke kwaliteit van zorg. Hierop is de deadline voor het aanleveren verschoven naar 14 oktober.

Wringen
Uit een brief van 6 oktober in bezit van Zorgvisie blijkt dat ActiZ de aanlevering van kwaliteitsindicatoren nu nog verder wil uitstellen. Jan de Vries schrijft: ‘Wij verzoeken de IGZ in te stemmen met een verdere opschorting van de uitvraag risico-indicatoren tot en met 31 oktober aanstaande, zodat wij gezamenlijk kunnen komen tot een zorgvuldige en gedragen uitvraag en zorgaanbieders voldoende tijd krijgen om de uitvraag in te vullen.’ Het nieuwe uitstel volgt op een verzoek van ActiZ om de uitvraag ‘te voorzien van door de zorgorganisatie bijgeleverde context informatie.’ Dit bleek technisch niet mogelijk en dat ‘wringt nu des te meer’, aldus De Vries. ‘Onduidelijk is wat de IGZ zelf aan de kale antwoordgegevens toevoegt aan informatie, en hoe de gegevens uiteindelijk worden gebruikt.’ De Vries schrijft verder geen bezwaar te hebben tegen openheid. ‘Maar bij openbaarheid hoort ook zorgvuldigheid. Zonder de uitvraag van een passende context te voorzien en daarbij de betekenis van de gegevens helder en zorgvuldig te duiden, is geen sprake van zinvolle transparantie.’

Verbazing
Persvoorlichter Wilbert Ransz van de Inspectie reageert desgevraagd: ‘Er loopt al maanden overleg over dit onderwerp waaraan ook het bestuur van ActiZ deelneemt. ActiZ is niet alleen betrokken geweest, maar heeft ook ingestemd met het voorstel om kwaliteitsinformatie openbaar te maken. Het verbaast ons daarom dat ActiZ haar leden nu adviseert om voorlopig geen kwaliteitsinformatie meer te leveren aan de IGZ. Wij kunnen ons niet voorstellen dat verpleeghuizen niet willen dat gegevens over de basisveiligheid transparant worden. Meer kunnen we er op dit moment niet over zeggen. De gesprekken met onder andere ActiZ over kwaliteitsinformatie lopen nog.’

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

Gerelateerde tags

2 reacties

 • Esther Nieuwenhuizen

  Methodisch werken is geborgd in het beroepsprofiel van de verzorging en verpleging en in methodische leerlijnen op de scholen (ROC's). Daarover hoeven we het toch niet meer te hebben? De lijstjes van de inspectie refereren daaraan. En nog een stapje verder hier en daar ten aanzien van vrijheidsbeperking vanuit de benadering van patiënt denken naar mens denken. Daarmee verandert de bejegening en het gesprek met de klant; weten we wie de klant is als persoon met welke waarden?

  Een medewerker een diploma laten behalen is 1 maar kennis in de praktijk brengen en behouden is twee.
  Kennelijk lukt het zorginstellingen onvoldoende om de kennis in de dossiers vanuit de juiste context (wie is de klant en welke regels gelden in de opleiding en in de maatschappij en heb ik dan de juiste benadering ingezet) verzilverd te zien worden. En daar is de klus te doen! Voor en met de medewerkers op de werkvloer. Inhoudelijk (instrumenteel) en randvoorwaardelijk (voldoende personeel tov indicatie)

  Het is een essentiële misser wanneer je deze werkelijkheid niet kunt of wilt erkennen.

 • Henk

  Actiz wil verantwoording afleggen mits de uitkomsten bevallen. Dan heb je niet echt begrepen wat het betekent om publiek te worden gefinancierd.

Of registreer u om te kunnen reageren.