Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Abvakabo stapt uit overleg zorgakkoord

Vakbond Abvakabo FNV wijst het voorstel waarmee staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) de bezuinigingen in de thuiszorg wil verzachten, af. Dat heeft de bond woensdag laten weten. Andere vakbonden, werkgevers en het kabinet zijn wel tot een zorgakkoord gekomen. Het akkoord wordt vanmiddag gepresenteerd.
Abvakabo stapt uit overleg zorgakkoord
Foto: ANP - Evert-Jan Daniels

Abvakabo mist de politieke wil bij het kabinet om te komen tot een zorgakkoord met draagvlak. 'Zelfs een ultiem bod van Abvakabo FNV, om 0,3 procent van de ruimte voor loonstijging van medewerkers in de gehele zorg in te zetten werd niet geaccepteerd, terwijl dit zou zorgen voor financiële dekking voor het overeind houden van de thuiszorg. De politieke wil ontbreekt bij dit kabinet om te komen tot een Zorgakkoord met draagvlak', aldus Abvakabo FNV voorzitter Corrie van Brenk.

Nullijn

Avakabo-onderhandelaar Lilian Marijnissen laat weten dat in het nieuwe zorgakkoord geen garanties zijn opgenomen over de nullijn. Verder noemt Marijnissen het akkoord 'een beetje uitsellen en afzwakken'. 'De OVA-ruimte wordt ingepikt en er komt weer een tariefsmaatregel van 250 miljoen euro voor de zorginstellingen.'

Presentatie

Staatssecretaris Martin van Rijn informeert de Tweede Kamer deze ochtend over de gesprekken van het kabinet met de werkgevers en werknemers in de zorg. De betrokken partijen hebben afspraken gemaakt over een verantwoorde loonontwikkeling en maatregelen die zijn gericht op werkgelegenheid en kwaliteit van arbeid. Een belangrijk onderdeel daarin is dat personeel in de zorg al vanaf 2014 afziet van financiële extraatjes, bijvoorbeeld bij een bevordering. VVD en PvdA spraken in het regeerakkoord af daar in 2016 mee te beginnen, maar door het vanaf 2014 tot en met 2017 te doen, wordt het benodigde bedrag (1,1 miljard) voor de maatregelen ook bijeen gebracht. Eerder werd al duidelijk dat Van Rijn de ingreep op de huishoudelijke hulp wil verzachten. Die hulp blijft bij de gemeenten, maar die krijgen daar wel meer geld voor. Door 60 procent van het budget overeind te houden in plaats van 25 procent, houdt het kabinet hier 530 miljoen euro voor beschikbaar. Verder is er 100 miljoen euro voor het bijscholen en begeleiden van mensen naar ander werk. Zorgpersoneel op mbo-niveau krijgt meer kans om door te stromen naar hbo-niveau. Ook worden de regels versoepeld waardoor meer ouderen in aanmerking komen voor een plaats in een verzorgingshuis en meer mensen met een handicap (lichamelijk of geestelijk) terechtkunnen in een instelling.

Eén reactie

  • Zorg

    Er is maar een optie weg met dit regeer???????????? ZOOITJE

Of registreer u om te kunnen reageren.