Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Achmea en De Friesland schorten reorganisatie op

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
De raad van bestuur van Achmea en de directie van De Friesland hebben de organisatorische samenvoeging van De Friesland en Zilveren Kruis opgeschort. Dat hebben ze dinsdag laten weten.
fusie, Dijklander Ziekenhuis
Foto: Fotolia

Het uitstel geeft ruimte aan de leiding van de verzekeringsbedrijven om verder te overleggen met de Ondernemingsraad van De Friesland. Die heeft twee weken geleden een verzoekschrift ingediend bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam. De Ondernemingskamer zal zich op 11 januari 2018 over het verzoek buigen.

Herstelplan voor FBTO Zorg

De juridische fusie tussen De Friesland en Zilveren Kruis is wel gerealiseerd per 31 december 2017. Dit is een formele stap die is gezet om uitvoering te geven aan het herstelplan voor FBTO Zorg. Achmea zegt dat dit zo is afgesproken met De Nederlandsche Bank.

Ingrijpende reorganisatie

Het plan om de twee verzekeraars te fuseren, dateert al van 2011. Achmea kreeg toen toestemming voor de fusie van de toenmalige NMa. Het personeel kreeg de garantie dat De Friesland vijf jaar lang zijn autonomie zou behouden en dat het personeel met rust zou worden gelaten. Vorig najaar maakte Achmea een ingrijpende reorganisatie bekend die ertoe leidde dat het personeel in Friesland de straat opging om actie te voeren voor behoud van de werkgelegenheid, daarbij geholpen door de FNV.

Gesprekken met OR

Achmea en De Friesland benadrukken nu nog steeds in gesprek te zijn met de Ondernemingsraad. ‘Die gesprekken gaan onder meer over werkgelegenheidsgaranties in Leeuwarden en het borgen van de eigenheid van De Friesland. Alle partijen hebben daarbij als doel er samen uit te komen, zodat de procedure bij de Ondernemingskamer niet nodig is. Wij hebben er vertrouwen in dat dit gaat lukken.’

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.