Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Achmea geeft huisartsen uitstel

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgverzekeraar Achmea geeft huisartsen uitstel tot 15 december om het inkoopcontract te ondertekenen.
Achmea geeft huisartsen uitstel
Foto: ANP/Koen Suyk

Daarmee komt de zorgverzekeraar tegemoet aan de wens van de huisartsen.

Inkoopcontracten

Op 5 november stuurde de LHV een brandbrief naar de zorgverzekeraars. De afgelopen weken vielen de eerste contracten bij de huisartsen op de mat. Zij kregen soms maar een paar weken de tijd om de contracten te ondertekenen. Dat vindt de LHV veel te weinig: volgend jaar gaat een nieuw bekostigingssysteem in en het kost tijd om de gevolgen daarvan goed te kunnen beoordelen. In de brief vraagt de LHV uitstel tot 15 december. Achmea is tot nu toe de enige verzekeraar die dit heeft ingewilligd. Overigens was Achmea volgens een woordvoerder wel degene met de krapste deadline, de contracten hadden op 10 november ondertekend moeten zijn.

Huisartsenzorg

Het nieuwe bekostigingssysteem bestaat uit drie segmenten: een segment met de reguliere huisartsenzorg, een segment met ketenzorg en een segment resultaatbeloning en innovatie . Huisartsen krijgen hun inkomen nu volledig uit de basiszorg. Volgend jaar is dat nog zo’n 77 procent. Over de rest moet worden onderhandeld. Een huisarts moet dan contracten sluiten met zowel de verzekeraars als met een of meer zorggroepen voor de ketenzorg.

LHV

Huisartsen willen dit in hun samenhang kunnen beoordelen. Daarbij blijken de contracten onvoldoende duidelijkheid te verschaffen over de invulling van het derde segment: resultaatbeloning en innovatie. Volgens de LHV ontbreekt daar de exacte invulling.

Zorginkoop

Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop. Bekijk het dossier