Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ACM gaat ziekenhuisfusies sneller verbieden

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt de lat hoger voor fusies tussen ziekenhuizen. Volgens de ACM maken fusies de zorg niet beter, maar wel duurder. ‘Nu wij steeds meer weten over de gevolgen van ziekenhuisfusies kijken wij steeds kritischer naar de risico’s voor de concurrentie’, zegt ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn.
ziekenhuisfusie ACM
Fotolia

De ACM heeft onderzoek laten doen naar de effecten van ziekenhuisfusies op prijs en volume lijken. De belangrijkste conclusie is dat de prijs van fusieziekenhuizen relatief stijgt ten opzichte van de prijs van niet-gefuseerde ziekenhuizen. De volumeontwikkelingen bij fusieziekenhuizen vertonen een patroon vergelijkbaar met die bij niet-gefuseerde ziekenhuizen. Eerder was al gebleken dat de kwaliteit van de zorg niet aantoonbaar verbetert na een fusie. De effecten op kwaliteit en prijzen zijn belangrijke concurrentiefactoren waarop de ACM toetst. Daarnaast spelen ‘ervaringen en risico’s die andere betrokkenen zien aanleiding voor deze verscherpte aandacht’, een rol voor de scherpere koers, schrijft de ACM in een persbericht. Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter ACM: ‘Nu wij steeds meer weten over de gevolgen van ziekenhuisfusies kijken wij steeds kritischer naar de risico’s voor de concurrentie. Dit doen wij op grond van de bestaande mededingingstoets.’

Zorgspecifieke fusietoets

De ACM toetst op grond van de Mededingingswet wat de gevolgen zijn van de fusie voor de concurrentie. De mededingingswaakhond denkt dat het maatschappelijk draagvlak voor fuserende en steeds groter wordende ziekenhuizen afneemt. Maar maatschappelijke opvattingen, zoals aandacht voor de menselijke maat of bestuurbaarheid, hebben in de fusietoets geen plek. Als maatschappij en politiek bij de beoordeling van ziekenhuisfusies ook dit soort publieke belangen willen laten meewegen, dan ziet de ACM mogelijkheden om deze een plaats te geven in de zorgspecifieke fusietoets.

Verscherpt toezicht van de ACM

Verscherpte aandacht voor concurrentierisico’s van ziekenhuisfusies betekent dat de ACM mogelijk vaker mededingingsproblemen constateert. Ook geven zorgverzekeraars aan vaker inkoopproblemen te ervaren als gevolg van fusies. Hierdoor zal de ACM mogelijk eerder ziekenhuisfusies verbieden. In zo’n situatie blijft er voor partijen wel ruimte om kwaliteitsvoordelen van de fusie aan te tonen, maar de lat hiervoor ligt hoog.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.