Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ACM haalt bakzeil: boete Carinova geschrapt

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Bestuursrechter haalt definitieve streep door boetebesluit ACM.
ACM haalt bakzeil: boete Carinova geschrapt

Stichting Carinova heeft onterecht een boete gekregen van ruim 3,7 miljoen euro. Dat heeft het College van Beroep vandaag bepaald.

Carinova

De stichting in Zuidwest en Noord Overijssel kreeg de boete opgelegd in 2010 door de toenmalige NMa. Carinova is in het geschil volledig in het gelijkgesteld en hoeft de boete nu definitief niet te betalen. Dit heeft de het College van Beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag op 18 december bepaald.

ACM

De NMa, inmiddels ACM geheten, legde de Carinova Leiboom Groep een boete op wegens het overtreden van het kartelverbod van de mededingingswet. Carinova tekende bezwaar aan en stapte daarop naar de rechter. Die oordeelde in maart 2013 dat de ACM de boete onterecht had opgelegd. Tegen deze uitspraak tekende ACM vervolgens hoger beroep aan. Tegen de uitspraak van de bestuursrechter is geen beroep meer mogelijk.

Thuiszorgboetes

In 2010 werd de zorg opgeschrikt door miljoenenboetes die de NMa plotseling uitvaardigde aan thuiszorginstellingen. Carinova was niet de enige thuiszorginstelling die werd getroffen. Ook Viva! Zorggroep, De Friese Wouden en Vivium Zorggroep moesten boeten, voor respectievelijk 3.9 miljoen, 2 miljoen en 806.000 euro. In totaal moeten 11 zorgorganisaties 15,5 miljoen euro aan boete betalen wegens verschillende overtredingen van de mededingingswet. Alle thuiszorgorganisaties gingen tegen het NMa-besluit in beroep. De Friese Wouden moest de boete toch betalen en ging in beroep. De boetes voor Stichting Viva! Zorggroep en de Stichting Zorgbalans, Stichting Thuiszorg Gooi en Vechtstreek, Stichting Vivium Zorggroep en Stichting Hilverzorg, Vivium en Careyn kwamen in 2012 te vervallen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.