Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

ACM verbiedt fusie Rivas en Albert Schweitzer

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorggroep Rivas in Gorinchem en het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht mogen niet met elkaar fuseren. Dat laat de ACM vandaag weten.
ACM verbiedt fusie Rivas en Albert Schweitzer

Deze twee ziekenhuizen zijn momenteel belangrijke concurrenten van elkaar. ACM voorkomt met dit verbod mogelijke negatieve gevolgen voor patiënten en verzekerden, zoals hogere prijzen, mindere kwaliteit, of minder innovatie. Dit is de eerste keer dat ACM een fusie tussen ziekenhuizen verbiedt. Anita Vegter, bestuurslid ACM: ‘Als een fusie negatief kan uitpakken voor patiënten en verzekerden verbieden wij deze.’

NZa

In mei verleende de NZa wel haar toestemming voor de fusie. De autoriteit oordeelde in haar zorgspecifieke fusietoets dat de ziekenhuizen hun fusievoornemen netjes hebben voorgelegd aan de cliëntenraden, ondernemingsraden en andere betrokkenen bij de fusie. Bestuurder John Taks van het Albert Schweitzer Ziekenhuis zag de toekomst hoopvol tegemoet. Vooral de  clientenraden zijn volgens hem erg enthousiast en zijn ook op eigen initiatief bij de ACM langs gegaan. De grootste weerstand tegen de fusie  ligt bij  de zorgverzekeraars.

ACM

De ACM concludeert in haar besluit dat een belangrijk deel van de concurrentiedruk op partijen wegvalt door de fusie, ondanks de aanwezigheid van enkele andere ziekenhuizen in de omgeving. Concurrentiedruk prikkelt partijen om betere kwaliteit te bieden tegen een scherpe prijs en te innoveren. Ook zijn er volgens de mededingingsautoriteit onvoldoende mogelijkheden voor patiënten en zorgverzekeraars om de fusieziekenhuizen te disciplineren. Patiënten zouden maar beperkt kunnen ‘stemmen met de voeten’ en uitwijken naar een ander ziekenhuis. De ACM stelt dat voor zorgverzekeraars onvoldoende alternatieven overblijven om scherp te kunnen inkopen na de fusie. Dit beeld komt volgens de ACM overeen met de inzichten van zorgverzekeraars.

Rivas en Albert Schweitzer Ziekenhuis

De raden van bestuur van beide organisaties zeggen het nieuws met verbazing en teleurstelling tot zich te hebben genomen. Temeer omdat het Albert Schweitzer ziekenhuis en Rivas Zorggroep er stellig van overtuigd zijn dat ze samen beter op de toekomst zijn voorbereid en patiënten een hogere kwaliteit en continuïteit van zorg kunnen garanderen, veiliger, met betere service en goede toegankelijkheid. Het steekt de ziekenhuizen dat de ACM de fusie afkeurt, ondanks het feit dat de door de NZa berekende gevolgen binnen de normen vallen die de NZa in april 2015 zelf voorstelde. Dat is volgens de bestuurders niet het geval bij de acht fusies die de ACM de afgelopen jaren wel heeft goedgekeurd.

Wat nu?

Het fusietraject verliep moeizaam. In maart vorig jaar verleende de ACM ook geen toestemming waarop beide fusiepartners besloten in september de vergunningsfase in te gaan. De ziekenhuizen kunnen in beroep gaan tegen dit besluit van ACM bij de rechtbank Rotterdam. Ze onderzoeken op dit moment of ze dat gaan doen en nemen de komende weken een besluit. De ziekenhuizen zijn van mening dat het onderzoek van de ACM onvolledig is en tot onjuiste conclusies heeft geleid.

1 REACTIE

  1. Onder de marktwerking vindt de ACM het blijkbaar geen enkel probleem dar er na fusies slechts 4 grote de markt in handen hebben zorgverzekeraars zijn.
    Op het moment dat ziekenhuizen fuseren, een logisch gevolg van de wijze waarop zorginkoop door deze 4 grote partijen plaats vindt, dan is er ineens een concurrentieprobleem. Ik heb van het principe van de zorg als markt al nooit veel begrepen, maar dit gaat mij helemaal boven de pet. Hiermee zet de ACM de 4 grote zorgverzekeraars nog steviger in het zadel dan zij al zaten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.