Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Actieminister Hugo de Jonge bokst weinig voor elkaar in de zorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Wat zijn de wapenfeiten van vier jaar minister Hugo de Jonge van VWS? De ambities van Hugo de Jonge waren hoog toen hij aan de slag ging als minister van VWS. Wat is er terechtgekomen van zijn actieprogramma’s? Of is het functioneren van De Jonge als coronaminister bepalender voor zijn erfenis? ‘De Jonge probeerde, als een soort wethouder Zorg van heel Nederland, zijn beleid erdoor te rammen.’
Hugodejonge Foto Minvws
Demissionair minister De Jonge. Foto: Ministerie van VWS

Geen stelselwijziging maar actie

Hugo

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  2 REACTIES

  1. Een wel zeer gekleurd artikel dat geen recht doet aan de plannen en de stijl van de Jonge. VWS is een enorm complex verhaal met veel stuurlui en nog meer deelgebieden. Mede omdat Nederlanders gewend lijken aan een zeer hoge standaard van de gezondheidszorg en tevredenheid soms ver te zoeken is. Tot dato is er sinds 10-tallen jaren nog niemand echt in geslaagd om de zorg en op een economisch wenselijke en toekomstbestendige manier te hervormen. Ook voorgangers van deze minister niet en dat is begrijpelijk. Teveel stuurlui, teveel eisen, teveel heilige huisjes, teveel overleg, teveel partijen, teveel verschillende belangen en ga nog maar even door. Polderen kent in sommige situaties ook nadelen en doorpakken kan soms heel heilzaam zijn. Bijzonder dat u iemand afrekent op zijn ambities door retrospectief zijn werkstijl in diskrediet te brengen, terwijl ook conservatisme bewezen heeft niet te werken. Context, begrip?? Ik stel voor dat de schrijven de handschoen oppakt en VWS nu alvast voorziet van de juiste koers voor de komende 4 jaar.

  2. Lees alle reacties
  3. Dat is heel gemakkelijk door er een PR-truck door er een frame van te maken: Actie-minister zhuho fr jonge boks weinig voor elkaar. In mijn beleving staan “de beste stuurlui aan wal”. Het is heel eenvoudig om na 4 jaar er een beeld van te maken dat er veel is mis gegaan op het Ministerie van VWS. Maar het coronavirus heeft de minister gewongen te varen in de mist. met de kennis van 50% moest hij wel 100% besluiten nemen. Daarbij komt de heren die nu kritiek leveren het heel moelijk is om binnen vier jaar besluiten te nemen in een gefragmenteerd (zorg) landschap de regie te nemen.shappoo voor Minister de Jonge dat hij met zijn “actie-programma”om sturing te geven aan een lastig proces.N.Smits in Heerenveen

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.