Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ActiZ: wmo-tarief gemeenten vaak onder kostprijs

Mark van Dorresteijn
Zeker 80 gemeenten vragen nog steeds om een uurtarief voor thuiszorg dat onder de gemiddelde kostprijs van de huishoudelijke hulp ligt. Dat blijkt uit onderzoek van brancheorganisatie ActiZ.

Volgens ActiZ kost een uur huishoudelijke hulp 1 (HH1) gemiddeld tussen 23 en 25 euro. Uit het onderzoek van de brancheorganisatie blijkt dat veel gemeenten echter tarieven vragen tussen 18 en 22 euro. “Zeker 80 gemeenten hanteren een tarief onder 23 euro per uur”, meldt ActiZ-directeur Aad Koster. “Daarmee vragen die gemeenten van thuiszorgorganisaties om hulp te leveren onder de gemiddelde kostprijs voor die zorgverlening aan huis.”

Duivels dilemma

Thuiszorgorganisaties staan tijdens de aanbestedingsronden voor een moeilijke keuze. Ze kunnen inschrijven op het tarief van de gemeenten en zo de werkgelegenheid behouden, maar dan wel verlies lijden. In 2008 schreven bijna drie op de vier organisaties rode cijfers op hun wmo-activiteiten. Wie weinig of geen wmo-hulp levert, presteert financieel vaak beter. ActiZ haalt het rapport van PricewaterhouseCoopers over de thuiszorg aan om te benadrukken dat de zorgaanbieders weinig kunnen besparen door efficiencyverbeteringen. De brancheorganisatie pleit daarom voor hogere tarieven. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

VNG: Bussemaker stelt gemeenten in kwaad daglicht

Bussemaker vraagt VNG om ‘reële’ tarieven Wmo

IGZ: Thuiszorg LIDA staat onder verscherpt toezicht

VNG: ‘Gemeenten zien hun investering niet terug’

Lees meer:

Het rapport van ActiZ (PDF)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.