Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

ADRZ heeft intensive care nog niet op nivo

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Zeeuwse Admiraal de Ruyter Ziekenhuis heeft de afdeling Intensive Care niet op het vereiste level 2 nivo. Er zijn te weinig intensivisten.
ADRZ heeft intensive care nog niet op nivo

De Autoriteit Consument en Markt heeft het ziekenhuis opdracht gegeven de formatie intensivisten voor het einde van het jaar op de vereiste vijf fte te hebben.

Fusie-eis NMa

Uitbreiding van de intensive care tot level 2 nivo, was een eis die de NMa in 2009 stelde als voorwaarde bij de fusie tussen de twee ziekenhuizen in Goes en Vlissingen. Op een level 2 intensive care kunnen ook patiënten met meer complexe traumata of ziektes worden behandeld. Die moeten nu nog de provincie uit naar Antwerpen of Rotterdam.

Intensivisten

Bestuursvoorzitter Huybert van Eck: ‘Er is een gebrek aan intensivisten op de ‘markt’ en het is ons nog niet gelukt om de bezetting van de intensive care 24 uur continu te krijgen. Via de diensten is er wel altijd een intensivist oproepbaar. Wij hopen de bezetting eind van het jaar te hebben geregeld en zetten daar alle moderne wervingsmiddelen, zoals headhunters, voor in.’ Aan de andere voorwaarden die de NMa bij de fusie stelde, voldoet de IC wel, zegt Van Eck. Aan een verzoek van het ziekenhuis om het prijsplafond dat sinds de fusie geldt, te verwijderen, heeft de NMa tot nu toe niet voldaan.

Financiering nieuwbouw

Intussen roert de politiek zich in Zeeland. Verschillende partijen zijn bang dat alle zorg naar Goes wordt verplaatst waardoor er op Walcheren geen ziekenhuiszorg meer overblijft. Het voormalig Ziekenhuis Walcheren bevindt zich in een oud gebouw en er zijn vergevorderde nieuwbouwplannen op een locatie in Middelburg. Het is lastig die financiering rond te krijgen, zegt Van Eck: ‘Wij waren heel ver met een private partner maar dat is toch afgeketst. Nu zitten we weer met private partijen om tafel. We hebben goede hoop. Maar ja, als de BV Nederland straks weer 20 miljard op de zorg moet bezuinigen, worden de keuzes ineens heel anders.’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.