Home Nieuws Alzheimermedicijn van Eli Lilly werkt niet

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alzheimermedicijn van Eli Lilly werkt niet

Eli Lilly lijdt met het middel solanezumab een financiële strop van 150 miljoen dollar. De farmaceut had gehoopt 5 miljard winst te maken met het medicijn.
pillen en geld.fotolia.gif
Foto: fotolia

De Amerikaanse farmaceut Eli Lilly heeft een fikse tegenvaller moeten slikken bij zijn zoektocht naar een medicijn tegen de ziekte van Alzheimer. Een experimenteel middel dat het bedrijf had ontwikkeld, blijkt na onderzoek bij patiënten toch niet te werken.

Dementie
Een groep patiënten met milde dementieklachten kreeg tijdens de klinische tests het middel solanezumab toegediend. Dat bleek evenwel niet te leiden tot een noemenswaardige vertraging in de achteruitgang van hun geheugen ten opzichte van de controlegroep, die een placebo kreeg.

Teleurstelling
Eli Lilly ziet daarom af van een aanvraag om het middel op de markt te mogen brengen ter behandeling van milde dementie als gevolg van Alzheimer. Topman John Lechleiter sprak van ‘Een grote teleurstelling, ook voor de vele miljoenen mensen die hopen op een geneesmiddel tegen de slopende hersenaandoening’.

Experimenteel middel
Of Eli Lilly verder gaat met nog lopende studies naar solanezumab, is nog onduidelijk. Het bedrijf gaat op een conferentie volgende maand uitgebreider in op de tegenvallende onderzoeksresultaten. Het benadrukt dat het hoe dan ook blijft werken aan nieuwe middelen die mogelijk wél helpen tegen Alzheimer. Eli Lilly is op dat onderzoeksterrein al dertig jaar actief en heeft nog meer ijzers in het vuur.

Strop
De financiële strop voor Eli Lilly is fors. Het bedrijf neemt in de boekhouding over het vierde kwartaal een eenmalige last op van 150 miljoen dollar (ruim 140 miljoen euro) voor belastingen. Analisten rekenden erop dat solanezumab op termijn goed zou zijn voor zijn meer dan 5 miljard dollar aan jaarlijkse omzet.

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.

Nieuwsbrief Abonneren