Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AMC ondersteunt digitale operatiechecklist in andere ziekenhuizen

Annelies Vermeulen
Het AMC gaat zijn succesvolle operatiechecklist ter beschikking stellen aan andere ziekenhuizen. Met de digitale webapplicatie van SURPASS en het SURPASS Support Team wil het AMC deskundigheid op het gebied van patiëntveiligheid delen.
AMC ondersteunt digitale operatiechecklist in andere ziekenhuizen

De SURPASS (SURgical PAtiënt Safety System) checklist is ontworpen door de afdeling Chirurgie van het AMC. De lijst beslaat het hele proces van (pre-)opname tot ontslag van een patiënt die een operatie ondergaat. Alle bij de behandeling betrokken disciplines hebben hun aandeel. Er zijn vijf stappen waar de procedure uit oogpunt van veiligheid kan worden stilgezet, de stopmomenten. Alleen als alles in orde is, kan de patiënt naar de volgende stap.

Complicaties

Het AMC voltooide recent een grootschalige studie. Daarbij werden in zes ziekenhuizen gegevens verzameld van bijna vierduizend patiënten. Er werd een groot effect gevonden op sterfte en complicaties bij gebruik van de SURPASS-checklist. In november publiceerde de New England Journal of Medicine de resultaten van de studie: de helft minder sterfte en een derde minder ernstige complicaties rond klinische operaties. Na publicatie van de onderzoeksresultaten kreeg SURPASS nationaal en internationaal veel aandacht. De resultaten van het gebruik van SURPASS waren opzienbarend, vond ook onderzoeksleider Marja Boermeester, chirurg in het AMC.

Andere ziekenhuizen

De digitale versie van de uitgebreide checklist is zo ontwikkeld, dat hij past bij de systemen van andere ziekenhuizen. In deze webapplicatie kunnen de achterliggende templates worden aangepast aan de lokale terminologie die per ziekenhuis kan verschillen. Het SURPASS Support Team van het AMC biedt ondersteuning bij de invoering van SURPASS. ‘Vanuit het AMC is implementatie-ondersteuning en advies beschikbaar’, zegt Marja Boermeester. Ook op ICT-gebied kan ondersteuning worden geboden. Dat gebeurt niet op commerciële basis, maar tegen kostendekkend tarief. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

AMC vervangt externe ICT’ers door interne

AMC Amsterdam kiest voor ERP-pakket van SAP

Medewerkers AMC voor 2,8 miljoen in het zonnetje gezet

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.