Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AMC stapt over op nieuw epd

Mark van Dorresteijn
Het Academisch Medisch Centrum (AMC) is afgelopen weekend overgestapt op het nieuwe elektronische patiëntendossier EVA. Dat staat voor EPD VUmc-AMC.
AMC stapt over op nieuw epd
Foto: iStock

Het AMC en VUmc besloten twee jaar geleden een nieuw elektronisch patiëntendossier (epd) aan te schaffen van de Amerikaanse leverancier Epic. Na twee jaar inrichting van het systeem en maanden van intensieve trainingen voor artsen, verpleegkundigen en overig personeel, is het AMC in de nacht van 24 op 25 oktober overgegaan op het nieuwe epd. In maart 2016 volgt VUmc.

EVA

EVA bevat onder meer persoonsgegevens, resultaten van onderzoeken, diagnoses en behandelplannen. Ook correspondentie met de huisarts en met eventuele andere zorgverleners wordt in dit dossier bewaard. In het nieuwe epd worden patiëntgegevens samengebracht die tot nu toe in verschillende digitale systemen stonden. AMC-patiënten krijgen de mogelijkheid om zelf gegevens uit hun dossier in te zien via een digitale toegang: ‘Mijn Dossier’. Bij de overgang zijn de gegevens van 1,8 miljoen patiënten overgezet naar EVA, dat inmiddels ook is gevuld met 68.000 afspraken, 2000 operaties, 700 klinische studies en dat 5,7 miljoen radiologie-gegevens bevat.

Patiëntportaal

Patiënten kunnen op elk gewenst moment toegang krijgen tot hun dossier via het patiëntportaal ‘Mijn Dossier’. Via Mijn Dossier kunnen zij bijvoorbeeld (adres)gegevens aanpassen, afspraken aanvragen of annuleren, uitslagen bekijken en herhaalrecepten aanvragen. Ook kunnen patiënten berichten uitwisselen met hun behandelteam. Als patiënten daarvoor toestemming geven, worden hun dossiers van AMC en VUmc samengevoegd. Deze mogelijkheid bestaat overigens pas vanaf het moment dat ook VUmc is overgegaan op EVA.

Gewenningsperiode

Ervaringen uit andere ziekenhuizen in binnen- en buitenland leert volgens het AMC dat dat het ’ten minste enkele maanden duurt voordat ziekenhuismedewerkers volledig thuis zijn in het systeem, en de kinderziekten zijn verholpen.’ Om die reden is extra personeel ingezet om zorgverleners te ondersteunen. Ook zijn minder patiëntbezoeken gepland, zdoat medewerkers thuis kunnen raken in het nieuwe systeem.

Epd / ZIS

Medische gegevens van patiënten worden verzameld in het elektronisch patiëntendossier/cliëntendossier. In het dossier epd/ZIS verzamelt Zorgvisie best practices en artikelen over dit onderwerp.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.