Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Amerikaanse ziekenhuizen lekken massaal patiëntgegevens

Mark van Dorresteijn
94 procent van de Amerikaanse ziekenhuizen heeft het afgelopen jaar minimaal een keer data gelekt. Bijna de helft (45 procent) lekte zelfs meer vijf maal gegevens in 2012. Dat blijkt uit een studie door het Ponemon Institute onder tachtig Amerikaanse ziekenhuizen.
Amerikaanse ziekenhuizen lekken massaal patiëntgegevens

Ziekenhuizen geven ook inzicht in de kosten die datalekken met zich meebrengen. 31 procent van de ziekenhuizen stelt dat de kosten in 2012 zijn opgelopen tot meer dan een miljoen dollar. Het gemiddelde aan kosten voor de onderzochte ziekenhuizen, kwam neer op 2,4 miljoen dollar, aldus het Ponemon Institute. Dit is een toename van 400.000 dollar ten opzichte van de vorige studie in 2010.

Onzorgvuldigheid

Reden van het verlies van patiëntdata had in 46 procent van de gevallen te maken met verloren of gestolen digitale apparaten als computers, laptops of tablets. Andere oorzaken zijn fouten door werknemers of door toedoen van derden. Juist het gebruik van eigen apparaten waarop patiëntdata staat opgeslagen zorgt volgens de onderzoekers in stijgende mate voor problemen. Volgens de berekening neemt 51 procent van het Amerikaanse zorgpersoneel eigen apparaten mee naar het werk om patiëntdata op te bekijken.

Vertrouwen

De datalekken werden in ruim de helft van de gevallen (52 procent) ontdekt door audits of assessments door werknemers. Daarbij heeft 54 procent van de organisaties niet het vertrouwen dat zij alle verloren patiëntgegevens kunnen ontdekken.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.