Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Amper aandacht voor zorg bij eurokieswijzers

Sarah Berends
De zorg speelt een magere rol bij de vijf grote algemene kieswijzers voor de Europese parlementsverkiezing op 22 mei. Dit blijkt uit research van Medisch Contact.
Amper aandacht voor zorg bij eurokieswijzers
Foto: ANP Lex van Lieshout

De kieswijzers leggen twintig tot dertig stellingen voor, maar het aantal zorg gerelateerde stellingen zijn er niet of nauwelijks. Kieskompas EUVox legt enkel de stelling voor ‘Door vrije marktwerking functioneert de gezondheidszorg beter.’ Electio2014 heeft enkel de vraag of de EU-lidstaten het recht op veilige abortus moeten garanderen. StemWijzer, De Stem van Europa en MyVote2014 hebben geen stellingen over de zorg.

Thema’s

Verder besteden de kieswijzers geen aandacht aan thema’s als het Europese elektronisch patiëntendossier, vrij verkeer van artsen en patiënten of het antirookbeleid.

PIP-borstimplantaat

Het Europese Parlement houdt zich echter wel met zorgbeleid bezig. Zij zullen zich gaan buigen over een nieuwe wet op medische hulpmiddelen. Dit bleek nodig omdat de MoM-heup en het PIP-borstimplantaat hebben gefaald. Gerben Jan Gerbrandy, Europarlementariër voor D66: ‘Het gaat het om technisch vrij lastige wetgeving. Zo moeten er meer bevoegdheden voor de nationale instanties komen om bij bedrijven onaangekondigd controles uit te oefenen. En identificatie en traceerbaarheid moeten beter, zodat men als er iets mis is, meteen de betrokken patiënten kan opsporen. Er is veel politieke discussie.’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.