Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Amsterdam kan prima af met één academisch centrum’

Mark van Dorresteijn
Amsterdam redt zich prima met één academisch centrum als het aan de bezoekers van Zorgvisie.nl ligt. Slechts 28 procent denkt dat Amsterdam niet zonder tweede academisch centrum voor complexe traumazorg kan. In totaal stemden 473 bezoekers.
‘Amsterdam kan prima af met één academisch centrum’

Zorgverzekeraar Agis liet bij monde van Herman Flens, accountmanager zorginkoop, weten dat Agis wil dat in Amsterdam één academisch centrum komt voor de complexe traumazorg. Op dit moment doen AMC en VUmc de complexe traumazorg nog allebei.

Concentratie

Bovendien kan de hoofdstad, waar momenteel nog acht ziekenhuizen een SEH hebben, volgens Flens toe met vier SEH’s: de twee topklinische ziekenhuizen, het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Oost en het Sint Lucas Andreas in West, en in de twee academische ziekenhuizen AMC en VUmc. “Maar eigenlijk moet je een stap verder gaan. De echte traumazorg zou naar één academisch centrum moeten gaan.”

Keuze

Op de vraag hoe Agis dan gaat kiezen tussen het AMC en het VUmc antwoordt Flens: “Agis gaat kijken wie de traumazorg het beste kan doen. Maar het is nog beter als de ziekenhuizen dat onderling afspreken. Bij de neurochirurgie is al afgesproken dat de bloedingen naar het AMC gaan en de solide tumoren naar VUmc.” (Zorgvisie – Bart Kiers en Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Agis wil één academisch traumacentrum in Amsterdam

Klink wil SEH-budget overhevelen naar huisartsen

Huisartsen willen integratie met SEH van ziekenhuizen

Menselijk falen oorzaak onveiligheid SEH

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

1 REACTIE

  1. Bovenstaand gelezen hebbende , komt het bij mij over , dat het allemaal te maken heeft met Euro s. Als eerste zou ik als Zorgverzekeraar kijken naar de Kosten/Baten-analyse. Welk Ziekenhuis/ZorgInstelling kan de Beste Kwaliteit leveren tegen een aantrekkleijk DBC-Prijskaartje.We hebben het over een groot Zorggebied en is samenwerking met andere ZorgInstelling niet een Voorwaarde om de kosten te kunnen “drukken “?
    Ik roep het al jaren , waarom kun je als een klein Land niet met ong. 100 Ziekenhuizen gezamenlijk inkopen ? Met de vice Vz van de NVZ het wel eens over gehad , maar dat lukt nog steeds niet in NL.
    Politici ga eens aan de slag , misschien lukt het jullie ?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.