Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Amsterdam pakt medicijnveiligheid grootstedelijk aan

Alle grote thuiszorgaanbieders, apothekers en huisartsenposten gaan in Amsterdam verregaand samenwerken op het gebied van veilige geneesmiddelenzorg. De partijen tekenen hierover vandaag een verdrag.
Amsterdam pakt medicijnveiligheid grootstedelijk aan

De nieuwe aanpak moet de ketenzorg in de hoofdstad verbeteren. In 2011 constateerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) nog dat er betere samenwerking nodig is tussen voorschrijvers, apothekers en thuiszorgteams.

Keten

De afspraken voorzien er in een notendop in dat de huisarts een verzoek tot hulp bij medicijngebruik bij een thuiszorgorganisatie kan doen. Dit gebeurt als de patiënt niet in staat is om de eigen regie te voeren bij het nemen van medicijnen. De huisarts zal de mutaties via recepten aan de apotheker doorgeven. Deze zal op zijn beurt een actueel overzicht van de voorgeschreven medicijnen doorgeven aan de thuiszorg. Aan dit schema is een aftekenlijst gekoppeld, als basis voor de registratie voor de thuiszorg. De thuiszorgmedewerkers kan op basis van het schema bepalen of hulp nodig is bij het klaarzetten, aanreiken en toedienen van de verschillende medicijnen van de klant.

Partijen

De stedelijke aanpak is onder regie van Cordaan Thuiszorg tot stand gekomen en er is betrokkenheid van Agis-zorgkantoren en zorgverzekeraar Achmea. In de thuiszorg doen Amsta, Buurtzorg Nederland, Evean Zorg Amsterdam, Osiragroep en Zonnehuisgroep Amstelland mee. Van de apothekers doen Mediq en FBA mee. Amsterdamse Huisartsenkoepel HKA heeft ook een handtekening gezet. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter/ Beeld © ANP Koen Suyk)

Lees meer

Controle medicijngebruik ouderen faalt

Het Beste Zorgidee van 2011 is hergebruik medicijnen

‘Ketenzorg vergroot kwaliteit en tevredenheid

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.