Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam UMC en AVL doen mee aan protonencentrum Delft

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het Amsterdam UMC en het Antoni van Leeuwenhoek gaan voorlopig geen eigen protonencentrum starten. Ze sluiten zich officieel aan bij het HollandPTC in Delft.
protonencentrum Delft
Foto: Levien Willemse

Over de komst van protonencentra is de laatste jaren veel gesteggeld. De protonentherapie is beter voor patiënten, want er is minder schade dan de traditionele therapie met fotonen. Maar de bouw van protonencentra is een kostbare aangelegenheid. Oud-minister Schippers van VWS gaf vier vergunningen af. Te veel voor een klein land als Nederland, vonden zorgverzekeraars. Zij zouden uiteindelijk de rekening moeten betalen. Nederland kon wel toe met één centrum.

Protonencentrum Delft

Vooralsnog komen er drie protonencentra: in Groningen, Maastricht en Delft. Het Amsterdamse initiatief was in 2017 al in de ijskast gezet. Vandaag maken de Amsterdamse ziekenhuizen bekend dat ze zich aansluiten bij HollandPTC in Delft. Dat is een samenwerkingsverband van het Erasmus MC, het LUMC en de TU Delft.  Daarmee ontstaat een unieke samenwerking, waarbij vier academische ziekenhuizen zijn betrokken.

Onderzoeksconsortium met vier umc’s en TU

‘Deze samenwerking is een echte win-winsituatie’, zegt Hans Romijn, bestuursvoorzitter AMC, namens Amsterdam UMC. ‘Want protonentherapie vergt aanzienlijke investeringen en zo kunnen wij kijken of de bouw van een eigen centrum samen met het Antoni van Leeuwenhoek gerechtvaardigd is, terwijl onze patiënten en artsen via HollandPTC ondertussen wel gemakkelijk toegang hebben tot deze nieuwe therapie.’ Bestuursvoorzitter en wetenschappelijk directeur van het Antoni van Leeuwenhoek René Medema spreekt van een unieke situatie. ‘We gaan onderdeel uitmaken van een onderzoeksconsortium waar de kennis van maar liefst vier academische medische centra, ons instituut én een technische universiteit bijeen zijn gebracht.’

TU Delft wil techniek verbeteren

Ernst Kuipers, voorzitter raad van bestuur Erasmus MC, die namens de drie oprichters tekende: ‘Deze samenwerking betekent voor de Nederlandse zorg voor kankerpatiënten dat je écht meters kunt maken. De zorg komt beter beschikbaar en met de TU Delft aan boord kunnen we de behandeling sneller technisch verbeteren.’ Willy Spaan, voorzitter raad van bestuur LUMC: ‘Dankzij deze samenwerking kunnen we kijken of er nog meer tumorsoorten met protonentherapie behandeld kunnen worden, dan de huidige die bekend zijn. Zo kunnen we nog meer patiënten helpen.

Beroep artsen en ingenieurs verweven

‘Technische universiteiten zullen een steeds grotere rol moeten spelen bij medische innovatie’, zo schetst Tim van der Hagen, rector magnificus van de TU Delft, de toegevoegde waarde van technologische kennis in de kliniek. ‘De beroepen van arts en ingenieur zullen sneller met elkaar verweven worden’. Marco van Vulpen, medisch directeur HollandPTC: ‘We hopen snel de eerste patiënten en collega’s uit Amsterdam te kunnen verwelkomen.’

Kinderen naar Groningen

Begin 2019 was er sprake van dat kinderen uit de Randstad niet in het Delfts protonencentrum mogen worden behandeld. De Gezondheidsraad concludeerde in een advies dat de behandeling van kinderen met protonen alleen in of direct naast een ziekenhuis gegeven mag worden. Het Delftse protonencentrum staat op het terrein van de TU Delft. De raad stelt dat anesthesie bij kinderen altijd risicovol is, waardoor een intensive care altijd dichtbij moet zijn. Er lopen nog gesprekken met de minister hierover. Vooralsnog kunnen kinderen terecht in het UMC Groningen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.