Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Analyse: Wie redt het LSP?

Mark van Dorresteijn
Alles ligt klaar: een landelijke infrastructuur om elektronische patiëntendossiers op te laten draaien en informatie uit te wisselen. Minstens veertien jaar gepraat en naar schatting 300 miljoen euro heeft het gekost, maar dan heb je ook wat. Of toch niet?
Analyse: Wie redt het LSP?

Zoals het er nu voorstaat, spoelen het landelijk schakelpunt (LSP) en de bijbehorende zorgmiljoenen binnenkort door het putje. Er is namelijk een tekort van 1,6 miljoen euro. De Tweede Kamer heeft inmiddels een reddingsoffensief ingezet. Tweede Kamerlid Anne Mulder van de VVD heeft samen met de PvdA en het CDA een motie ingediend waarin hij minister Schippers vraagt om op korte termijn met ‘alle betrokkenen, inclusief cliëntenorganisaties, patiëntenorganisaties en privacyexperts’ te gaan praten. Schippers heeft dit toegezegd. Naar verluidt vinden op 23 november gesprekken plaats.

Geen geld meer

Op 8 november trad overheidsorganisatie Nictiz naar buiten met het bericht dat er geen geld meer was om het LSP voort te zetten. Nictiz is de organisatie die in opdracht van de overheid zorgdraagt voor kennisontwikkeling en opzet van het LSP. Van meer dan 8,5 miljoen patiënten zijn gegevens aangemeld bij het lsp. Die gegevens zijn verspreid over ruim 4500 zorgaanbieders. Dit zijn huisartsen, huisartsenposten, apothekers en ziekenhuizen. Er is een minimum van 7,2 miljoen euro nodig om in elk geval in 2012 het LSP in de lucht te houden. Omdat de overheid het LSP niet meer subsidieert en Nictiz zelf geen geld heeft, hield de organisatie een inzamelactie onder de aangesloten zorgaanbieders. Maar het bedrag kwam er niet. De teller bleef steken op 5,6 miljoen euro. Een bedrag van 1,6 miljoen euro dat was toegezegd onder voorwaarden, mocht niet worden meegeteld. Dus gaat de stekker eruit op 1 januari 2012. Bij Nictiz dreigen zestig mensen hun baan te verliezen.

Zwaar teleurgesteld

Brancheorganisaties tonen zich zwaar teleurgesteld. Directeur Margot van der Starre van de NVZ vereniging van ziekenhuizen: “Vreselijk, hoe we in staat zijn om zoveel ontwikkelgeld te verspillen. Nu gaan we weer terug naar houtje-touwtjesystemen.” Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg vindt het vervelend dat de infrastructuur verloren gaat. Hoofdinspecteur Jan Vesseur: “Met het LSP ontstond een mogelijkheid om gestandaardiseerd gegevens uit te wisselen op een veilige manier. Regionale systemen hebben niet de veiligheidswaarborgen die het LSP kende en de techniek is vaak verouderd.”

Brief met laatste stand van zaken

Nictiz stuurde de zorgverleners op 21 november een brief met de laatste stand van zaken. De koepelorganisaties KNMP, LHV en VHN hebben aangegeven zich niet neer te leggen bij het besluit van Nictiz. Zij zullen zich beraden, zo schrijft NictiZ, en overleg plegen met andere zorgkoepels en Zorgverzekeraars Nederland om tot een situatie te komen waarin de financiële risico’s voor het bestuur van Nictiz voldoende zijn afgedekt. De LHV laat inderdaad weten zich te beraden. Maar Zorgverzekeraars Nederland maakt desgevraagd duidelijk geen financiële ondersteuning te bieden: “Het LSP is van en voor zorgverleners en daarin heeft ZN geen rol.” ZN heeft wel alle huisartsen, apothekers en ziekenhuizen het aanbod gedaan om eenmalig de abonnementskosten voor het LSP te vergoeden. De zorgverleners kunnen dat doorberekenen in de tarieven.

Aan de dreigende mislukking van het LSP ligt niet alleen geld ten grondslag, zegt de NVZ: “Zelfs als die 10 miljoen euro er komen, blijft nog het probleem van samenwerking. Dan blijven we dus accepteren dat mensen niet mee willen doen of steeds iets anders willen. Het is opvallend hoe iedereen zijn eigen uitzonderingspositie bleef bedingen.” De NVZ vindt het nu niet het moment om het voortouw te nemen. De vereniging vreest dat als één partij nu hard gaat trekken, de rest achterover gaat leunen.

Tegenstem Eerste Kamer

Misschien gaat het minister Schippers toch lukken. Zij is echter gebonden aan de beslissing van de Eerste Kamer. Die stemde op 5 april tegen het LSP en verzocht VWS via de motie-Tan om ‘verder beleidsinhoudelijke, financiële en organisatorische medewerking aan de ontwikkeling van het LSP te beëindigen’. Maar onder druk wordt alles vloeibaar, ook het standpunt van de grootste criticasters: senatoren Heleen Dupuis en Tineke Slagter. Die lijken ineens iets te voelen voor regionale schakelpunten. Als die aan alle technische en veiligheidseisen voldoen, kan het hele systeem over een jaar of vijf mooi worden opgeschaald naar een landelijk schakelpunt… (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

9 REACTIES

  1. Het verhaal gaat zoals voorzien gewoon verder. Alsof de Senaat geen besluit heeft genomen. Dat 60 mensen bij NICTIZ hun baan dreigen te verliezen is natuurlijk een ridicuul argument in de kantlijn. Een advocaat van de duivel zou ook kunnen zeggen dat deze club er na 10 jaar en 300 miljoen euro niet in is geslaagd om het project vleugels te geven. Belangrijk is dat er een systeem komt dat op maatschappelijk draagvlak kan rekenen, goed werkt en bovendien acceptabel veilig is. Een LSP (schakelpunt) of R(regionale)SP’s met BSN (burger service nummer), zonder beveiligingsstandaardisatie en zonder wetgeving is Russische roulette spelen met de medische gegevens van de burger. De discussie over triviale zaken als abonnementskosten was (al 10 jaar lang) en is gekrakeel in de marge. Het geeft bovendien maar weer eens aan hoe het werkelijk is gesteld met het hart en nieren van de branche jegens dit project: overal meeblazen, maar als het er op aankomt blijft de portemonnee dicht en laat men de burger alleen staan in zijn pleidooi voor relevante wet- en regelgeving. Sterker nog, men draait het om: eerst EPD, dan garanties vastleggen in wet- en regelgeving. Een Senaat die dat pikt verliest bestaansrecht.

  2. Lees alle reacties
  3. Alvast de infrastructuur maken voor 300 miljoen zonder dat je de zekerheid hebt dat die gebruikt gaat worden is goed voor de groei van de economie. Of het goed is voor de mensen? Maar die spannen tegenwoordig ook het alleen nog maar achter de wagen om er mee naar een concours te rijden . . .

  4. Welke patiënten hadden nou bezwaar tegen het EPD? Diegenen, die verwachten dat gegevens hieruit bij een volgend consult een “bevooroordeelde blik ” zouden veroorzaken. Dus alles op gebied van psychiatrie, geslachtsziekten, en alle klachten waarvoor nog geen oorzaak is gevonden;bijv. chronisch vermoeidheid ed.maar die al gauw het beeld van “tussen de oren” oproepen bij artsen. + de angst dat verzekeraars of chanteurs inzage krijgen en hiervan misbruik zouden kunnen maken.Houdt hiermee meer rekening bij wetgeving en iedereen ziet de goede kanten vooral vanwege het totaalplaatje van de medicatie.

  5. Hoera, het gaat eindelijk de goede kant op met het EPD. Die reactie van mevrouw van der Starre dat we teruggaan naar een houwtje-touwtje systeem klinkt mij als muziek in de oren. Dat is namelijk wat een systeem sterk maakt: de flexibiliteit. 300M€ uitgeven aan een systeem is onverstandig. Het daarna door het putje spoelen is pas slim. Stel je voor dat we het zouden gaan gebruiken. De problemen zijn niet te overzien.

  6. @Wereldburger: ik keen geen beroepsgroep die al zo lang over een EPD beschikt, mijn huisarts heeft vanaf 1992 alle gegevens gecodeerd opgeslagen, en wat daaraan vooraf ging gescand, in het ziekenhuis was laatst mijn papieren dossier zoek, bij UPC had ik na een verhuizing plots 3 accounts en bij Pepper werd laatst mijn online datingprofiel openbaar gemaakt… Hoe is het op uw werk geregeld?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.