De nieuwe zorgverzekeraar heeft toestemming van de Nederlandsche Bank gekregen en de NZa is akkoord gegaan met de modelpolis voor de basisverzekering.
Startkapitaal
Anno12 beschikt over een startkapitaal van 3,5 miljoen euro. Oprichter Rob Adolfsen: ‘Daar zit 1 miljoen euro bij van mijzelf en familieleden, ongeveer zes ton is bijeengebracht door crowdfunding. De Stichting Else, een maatschappelijk fonds, heeft ook een bedrag geïnvesteerd.’ Een derde partij verzorgt de back office. Deze partij is de link met zorgverzekeraar DSW die meteen als achtervang fungeert. Mocht Anno12 onverhoopt niet voldoende cliënten bij elkaar krijgen dan zitten zij niet zonder zorgverzekering.
Coöperatie
Op dit moment zijn er 1000 ledencertificaten verkocht, zegt Adolfsen. Een certificaat kost 850 euro. Wie een certificaat heeft, is daarmee lid van de coöperatie. De leden zijn eigenaar, dragen de risico’s en delen mee in het resultaat. Adolfsen zegt op zoek de te zijn naar mensen die bewust omgaan met hun gezondheid. Dat kunnen zowel hoger opgeleiden zijn als lager opgeleiden: ‘Ook lager opgeleiden die zo gezond mogelijk proberen te leven, kunnen zich aansluiten. Wij zijn niet elitair. Anders zouden we trouwens ook geen subsidie hebben gekregen van de Stichting Else.’
Risicospreiding
Adolfsen mikt op 20.000 leden eind dit jaar. Het minimum vereiste is 10.000. ‘Je moet als verzekeraar altijd risicospreiding kunnen toepassen. Daarvoor heb je minimaal 10.000 verzekerden nodig.’ Verder zegt Adolfsen steun te krijgen van Buurtzorg Nederland en van de KBO Brabant. ‘Er zijn mensen met alleen AOW die toch vorig jaar al een certificaat hebben gekocht van hun vakantiegeld. Ik kan hen bijna wel knuffelen.’ Anno12 kent maar een collectief contract. Hoe hoog de premie wordt, weet Adolfsen nog niet. Maar omdat hij als kleine speler niet op prijs kan concurreren, zal de premie enige tientjes hoger liggen dan die van grote zorgverzekeraars.
Vragen vd SP in de 2e Kamer & antwoorden mw. Schippers dd 29-10-’14
http://static.ow.ly/docs/beantwoording-kamervragen-over-de-nieuwe-zorgverzekeraar-anno12%20(1)%20(1)_2Fkq.pdf
Voor een collectief is geen toestemming van DNB of wie dan ook nodig. Ook als deze verzekeraar alleen een collectiviteit verkoopt, moet er een basispremie zijn waarvoor ze iedereen moeten accepteren, ook mensen die geen certificaat hebben. Volgens de regels die de Nza stelt, mogen ze niet suggereren dat het anders is en dat doen ze nu wel. Hoe zit dat Nza?
Dat onderling risico dragen is ook klets, omdat de club gewoon meedraait in het vereveningssysteem.
Is ANNO12 nu een zorgverzekeraar of is het een collectief? Indien het een collectief is mag het eisen stellen aan verzekerden om te worden toegelaten tot het collectief; Promovendum mag immers ook eisen stellen waaraan niet iedereen kan voldoen. Idem FNV ABVA Kabo, VvAa e.a. Collectieven mogen verzekerden buiten sluiten. Het zijn geen verzekeraars.
Dan mag ANNO12 eisen dat je lid moet worden van de cooperatie tegen betaling van 850 euro en daarmee risico dragend verplicht verzekerde wordt. Valt ANNO12 om dan ben je je geld kwijt. DSW dient blijkbaar als backup voor de verzekering. Niet voor uitkering van de 850 euro.
Tevens mag ANNO12 dan ook eisen stellen aan de psychologie van de verzekerde: bewust omgaan met gezondheid, beweging, voeding, roken/niet roken, drinken/niet drinken, e.d. zaken meer.
Maar als ANNO12 een onafhankelijke zorgverzekeraar is moet zij toch voldoen aan de basiseisen? Acceptatie plicht? Verbod op premie differentiatie? Aanbetaling van 850 euro lijkt op omgekeerde premie differentiatie? Rijken kunnen bij ANNO12 terecht voor klassieke restitutie polis; marktconforme tarieven worden uitbetaald. Hoe zit dit met de vereiste transparantie? Wat is marktconform?
De NZa zal hier toch eens duidelijkheid over moeten geven. Zo niet, dan staat het CZ, VGZ, Menzis e.a. vrij om ook entree gelden te vragen van verplicht verzekerden. Het zijn toch ook cooperaties met ledenraden die niets te zeggen hebben? (KPMG Plexus rapport)