Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

App Robbin ondersteunt borstkankerpatiënten

Mark van Dorresteijn
Robbin heeft als doel om mensen met borstkanker in de periode van diagnose en behandeling met elkaar te verbinden, te versterken en mentaal te ondersteunen. De nieuwe app voor tablets en smartphones is deze week gelanceerd en tevens genomineerd voor de Spider Award.
App Robbin ondersteunt borstkankerpatiënten

Robbin is ontwikkeld door het Trimbos-instituut en is gebaseerd op de principes van mental fitness. Het doel van de app is vierledig. Hij versterkt de veerkracht, verbindt, inspireert en signaleert. In de app zijn oefeningen opgenomen uit de positieve psychologie, cognitieve gedragstherapie en mindfulness. Oefeningen waarvan bewezen is dat ze stress en depressieve klachten verminderen en de veerkracht vergroten. Daarnaast zorgt het lotgenotencontact ervoor dat de app een ‘lijntje naar buiten’ is, ook in tijden dat de patiënt haar wereld klein wil houden.

Ervaringen

De reacties van de eerste gebruikers zijn positief. ‘Robbin begint waar het ziekenhuis ophoudt en is 24 uur per dag beschikbaar’, stelt een van de deelneemsters. ‘Psychologen en praktijkondersteuners zouden van deze app moeten weten. Prima hulpmiddel voor thuis,’ mailt een ander. Eva Fischer, wetenschappelijk medewerker van het Trimbos-instituut, kreeg enkele jaren geleden zelf de diagnose borstkanker. In Robbin komen haar ervaringen, haar kennis over psychische gezondheid en innovatie samen.

Psychosociale ondersteuning

De app is een toevoeging aan het aanbod in psychosociale ondersteuning bij borstkanker. Met name omdat er weinig aanbod is voor de hectische fase tijdens en na de diagnose. De eerste versie van Robbin is getest in een pilot. Hieruit bleek dat gebruikers tevreden zijn met Robbin, maar er kwam ook een aantal aanbevelingen naar voren. De volgende stap is de app nog beter aan te laten sluiten bij de behoefte van de patiënt en voor een brede implementatie te zorgen.

Spider Award

Robbin is genomineerd voor de Spider Award. De Spider Award is een initiatief van Zorgvisie ict en wordt ieder jaar uitgereikt aan de initiatiefnemers van het meest vernieuwende en doelmatige ict-project in de zorg. De winnaar wordt donderdagavond 31 oktober bekendgemaakt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.