Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Arts mag zinloze behandeling baby stoppen’

Mark van Dorresteijn
Een arts mag het leven van een pasgeboren baby beëindigen, als een behandeling medisch zinloos is. Dat stelt artsenorganisatie KNMG in een standpunt over beslissingen rond het levenseinde bij pasgeborenen met zeer ernstige afwijkingen.
‘Arts mag zinloze behandeling baby stoppen’

De organisatie wil daarmee de beroepsgroep handvatten geven hoe te handelen in dit soort ingrijpende situaties.

Prognose

Het gaat om baby’s die ondanks zeer intensieve behandeling op korte termijn zeker overlijden, baby’s die een slechte prognose en een zeer somber levensperspectief hebben, en baby’s die niet afhankelijk zijn van intensieve behandeling maar een leven van ernstig en uitzichtloos lijden tegemoet gaan.

Richtlijn

Volgens de richtlijn zal de arts in dat geval de ouders informeren en met hen bespreken dat dit ook betekent dat het kunstmatig toedienen van vocht en voeding gestaakt gaat worden, om onnodige verlenging van lijden te voorkomen. De arts gunt de ouders daarbij enige tijd voor acceptatie. Als een baby zichtbaar lijdt door het ‘naar adem happen’ vindt de KNMG het toedienen van spierverslappers gerechtvaardigd.

Ernstige afwijkingen

Jaarlijks worden rond de 175.000 baby’s geboren. In bijna alle gevallen zijn dit gezonde kinderen, maar ongeveer 650 pasgeborenen overlijden, vaak vanwege zeer ernstige aangeboren afwijkingen en ondanks optimale intensive care behandeling. De organisatie zegt dat het standpunt is opgesteld in nauwe samenwerking met kinderartsen, verpleegkundigen, juristen en ethici.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.