Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arts patenteert voorspellende medische apps

Mark van Dorresteijn
Een arts van de Radboud Universiteit gaat de komende twee jaar werken aan apps die intelligente voorspellingen kunnen doen over de gezondheid. Peter Lucas, arts en informaticus, kreeg de afgelopen maand een patent gepubliceerd voor de intelligente voorspellingen.
Arts patenteert voorspellende medische apps

In twee jaar moeten twee apps op de markt verschijnen. De eerste app is voor COPD-patiënten, de tweede voor zwangere vrouwen. Bij beide apps hoort aanvullende apparatuur. Over twee jaar hoopt Lucas dat de apps beschikbaar zijn. Tot die tijd perfectioneert hij onder andere het kansmodel en maakt hij de interfaces gebruiksvriendelijker.

Metingen

De apps basseert voorspellingen op metingen van de patiënten. COPD patiënten meten bijvoorbeeld hun longfunctie met een spirometer. Zwangere vrouwen meten bloeddruk en de aanwezigheid van eiwitten in de urine. Na iedere meting krijgt de patiënt een gepersonaliseerde voorspelling van de symptomen te zien. Zo weet een COPD-patient bijvoorbeeld hoe groot het risico op een heftige aanval van ademtekort, een exacerbatie, voor de komende dagen  is.

Interpretatie van gegevens

De app herinnert patiënten om zelf de bloeddruk te meten, analyseert vervolgens de meting en geeft een voorspelling over eventuele verergering van je symptomen; tot nu toe bestond het niet. Bestaande gezondheidsapps zijn niet in staat om zelf meervoudige patiëntdata te interpreteren; in plaats daarvan sturen ze informatie door naar professionals om deze te laten duiden. De apps die Lucas samen met zijn team ontwikkelde, kunnen wel zelf interpreteren, met behulp van een Bayesiaans model: een zelflerend kansmodel. Zo’n model berekent de kans op verergering van symptomen op basis van alle relevante variabelen: de risicofactoren van de patiënt (bijvoorbeeld leeftijd en gewicht), de huidige symptomen en bovendien data afkomstig van metingen van vitale functies, zoals de bloeddruk of longfunctie. Het model wordt vanzelf slimmer door het aan te vullen met meer informatie, waardoor de app steeds betere voorspellingen kan doen.

Zelfmanagement van de patiënt

Het grote voordeel van de apps is dat ze patiënten in staat stellen hun ziekte meer zelf te managen: ze kunnen hun gezondheid voor een groot deel monitoren zonder interventie van een arts. De apps leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan verzelfstandiging van de patiënt. Dat Lucas nu een patent heeft gekregen, betekent praktisch gezien dat hij de apps kan gaan ontwikkelen voor het grote publiek. Lucas werkt nauw samen met het UMC St Radboud en het academisch ziekenhuis Maastricht voor de ontwikkeling en verbetering van de apps en met het bedrijf Lavoisier voor het op de markt brengen ervan. De kosten voor een app zullen zo’n 500 euro zijn. Dat lijkt veel, maar is inclusief smartphone en bijbehorende meetapparatuur. Bovendien kan de app veel geld besparen doordat patiënten bijvoorbeeld eerder actie ondernemen bij kleine klachten, en daarom niet naar het ziekenhuis hoeven te gaan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.