Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Artsen willen nog meer uitstel van inzage elektronische patiëntgegevens

Artsenorganisaties KNMG en Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) willen uitstel van de behandeling van het wetsvoorstel voor de elektronische uitwisseling van patiëntgegevens. Vandaag spreekt de Eerste Kamer over dit wetsvoorstel dat de uitwisseling van patiëntgegevens en de inzage van patiënten in hun medische gegevens regelt. De artsenorganisaties stellen dat de eisen aan de informatiesystemen nog jarenlang niet haalbaar zijn en dat de wet daarom uitgesteld moet worden.
electronischdossierIstock400.jpg
Foto: IStock

Het wetsvoorstel ‘Cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens’ regelt onder andere dat patiënten gericht kunnen aangeven welke zorgverleners welke informatie over hen elektronisch mogen raadplegen. Bovendien wordt het recht van patiënten op elektronische inzage van hun gegevens vastgelegd. De KNMG schrijft op haar site dat dat die vereisten op dit moment niet uitvoerbaar zijn. ‘Zolang niet duidelijk is hoe gespecificeerde toestemming wordt geïmplementeerd, is het niet vast te stellen wat het voorstel voor gevolgen heeft voor de regeldruk in de zorg’, schrijven de artsen. ‘De Eerste Kamer zal dit bij het toetsen van de kwaliteit van dit wetsvoorstel moeten meewegen. Bovendien lijkt het wetsvoorstel op dit onderdeel in strijd met de eis van uitvoerbaarheid uit de Aanwijzingen voor de regelgeving.’

Rechten
In het wetsvoorstel staat dat de eis van gespecificeerde toestemming pas drie jaar na de inwerkingtreding van de wet zal ingaan. Ook het recht van patiënten op elektronische inzage van hun gegevens is pas drie jaar na inwerkingtreding mogelijk. Dit geldt ook voor het recht op een elektronisch afschrift van hun gegevens en het recht op elektronisch afschrift van de logbestanden (in logbestanden wordt vastgelegd wie het elektronische dossier heeft geraadpleegd).

Uitstel op uitstel
Hoewel er een ontwikkelperiode van drie jaar in het wetsvoorstel staat, is de invoering volgens de KNMG en de LHV niet haalbaar zonder verder onderzoek. De artsenorganisaties zijn hierover samen met apothekersvereniging KNMP en patiëntenfederatie NPCF in overleg met het ministerie van VWS. ‘De KNMG werkt constructief mee om de mogelijkheid om gespecificeerde toestemming te geven, technisch en organisatorisch te realiseren. Bovenstaande partijen zijn het ook met elkaar eens dat er een centraal patiëntenportaal nodig is, zodat de patiënt zelf de verleende toestemmingen kan beheren. Dit is weer noodzakelijk voor een goede uitvoering van de wet. Zo’n systeem is er nog niet en er is ook geen zicht op of en wanneer dat er komt. Wel willen de zorgpartijen met Nictiz en VWS het komend jaar samen werken aan een innovatief traject om de gespecificeerde toestemming technisch en organisatorisch mogelijk te maken in de bestaande zorgpraktijken.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.