Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Atrium en Orbis mogen definitief fuseren

Mark van Dorresteijn
De ziekenhuizen Atrium MC en Orbis Medisch en Zorgconcern mogen fuseren. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) besloten. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de fusie al eerder mededingingsrechtelijk getoetst en goedgekeurd. De ziekenhuizen mogen nu definitief fuseren.
Atrium en Orbis mogen definitief fuseren
Foto: ANP - Koen Suyk

De NZa heeft getoetst of de ziekenhuizen de fusie zorgvuldig hebben voorbereid en wat de gevolgen zijn voor de cruciale (acute) zorg aan patiënten. Zo heeft de NZa geconstateerd dat de aanrijtijden (van de ambulance) binnen de landelijke normen blijven en dat een adequate toegang tot ziekenhuiszorg in de regio Zuid-Limburg blijft gewaarborgd. Ook heeft de NZa met deze goedkeuring vastgesteld dat alle relevante adviesorganen door de raden van bestuur in voldoende mate zijn geraadpleegd en voldoende zijn geïnformeerd over de gevolgen van de fusie.

Goedkeuring

David Jongen, bestuursvoorzitter had de goedkeuring al wel verwacht. ‘Maar toch is zo’n besluit weer even spannend en gelukkig dus een belangrijke stap in de goede richting.’ Bestuursvoorzitter Cees Sterk van Orbis is het daar mee eens. ‘Onze beide organisaties zijn vanaf het begin tot de dag van vandaag goed aangesloten op de ontwikkelingen rond en gevolgen van de fusie. Daar heeft iedereen hard aan gewerkt. Het is goed dit door deze extra check bevestigd te zien.’

‘Gelijk speelveld verdwijnt’

Niet iedereen is blij met de fusie van de ziekenhuizen. Voormalig bestuurder Jack Thiadens van het Laurentius Ziekenhuis liet eerder weten dat er na een fusie geen sprake meer is van een gelijk speelveld voor ziekenhuizen in Midden-Limburg omdat Orbis veel staatssteun heeft ontvangen. Het Laurentius ziekenhuis vraagt transparantie en corrigerende maatregelen indien na 2016 Orbis in staat is door de verkregen steun een lagere prijs te vragen voor zorg zonder dat deze steunmaatregelen worden verrekend.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.