Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Controle dossier Barbie mogelijk dankzij logging epd

Bert Bukman
Opvallend veel medewerkers van het Haga Ziekenhuis keken in het medisch dossier van Samantha de Jong, beter bekend als Barbie. Het ziekenhuis doet nu onderzoek. Het feit dat de inzage in het dossier wordt gelogd, maakt dit volgens leverancier ChipSoft mogelijk.
Barbie
stock.adobe.com

Het was opvallend nieuws in de Volkskrant. Tientallen medewerkers van het Haga Ziekenhuis hebben via het epd het medisch dossier bekeken van Samantha de Jong. De Jong, beter bekend als Barbie, was hoofdpersoon in diverse real life soaps, en belandde eerder dit jaar in het ziekenhuis.

‘Het aantal gevallen van inzage was opmerkelijk hoog, vandaar dat we onderzoek zijn gaan doen’, zegt woordvoerder Martijn Beekmans van het Haga Ziekenhuis. ‘Iedereen die het dossier van Samantha de Jong heeft opgevraagd, kreeg een brief van de directie. Onze medewerkers krijgen nu de tijd en ook de ruimte om te reageren. Als blijkt dat de inzage van het dossier niet nodig was, volgen disciplinaire maatregelen. Dit kan variëren van een waarschuwing tot ontslag.’

Onethisch

‘Het is uiterst onethisch dat zorgverleners ongeoorloofd in dossiers kijken’, vult Hans Mulder aan. Hij is CEO van ChipSoft, de grootste leverancier van ziekenhuis-epd’s in Nederland en ook leverancier van het epd in het Haga Ziekenhuis.

In het epd van ChipSoft is een autorisatiestructuur beschikbaar, licht Mulder toe. Hierin wordt bepaald wie in welke gevallen toegang krijgt tot een patiëntendossier. Het ziekenhuis beheert de rechten en fijnmazigheid van deze instellingen.

In noodsituaties is het mogelijk om door middel van een ‘break-the-glass’- optie toegang te krijgen tot een patiëntendossier. Hierbij moet een reden van inzage worden gegeven. ‘Zo is te allen tijde inzichtelijk wie op deze manier toegang tot patiëntgegevens heeft gekregen.’

Balans

Een en ander hangt, net als veel andere zaken rond toegang en privacy, samen met een balans tussen werkafspraken en werkbaarheid. Hans Mulder: ‘Dat is een lastig terrein, waarbij grote omzichtigheid nodig is. Wat mij betreft is het goed dat de discussie hierover op gang komt.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.