Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Barrière opgeheven voor zzp’ers in de zorg

Na ruim zeven jaar onduidelijkheid voor alle zzp’ers die werkzaam zijn in de thuiszorg is er eindelijk een oplossing in zicht. Vanaf 1 januari 2015 kunnen zelfstandige zorgverleners AWBZ zorg in natura verlenen via zorginstellingen, zonder het risico dat er een arbeidsovereenkomst ontstaat tussen zzp’er en zorginstelling.
Barrière opgeheven voor zzp’ers in de zorg
Foto: ANP XTRA Roos Koole

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een modelovereenkomst voor zzp’ers. De werknemers van FNV Zelfstandigen en werkgevers van BTN hebben samen met de ministeries van VWS en Financiën een akkoord bereikt hierover.

Politieke druk

Afgelopen voorjaar verloren 1.200 zzp’ers in de zorg hun VAR Wuo waarmee ze voor instellingen in de AWBZ konden werken. Na politieke druk en media-aandacht gingen de betrokken ministeries op zoek naar een oplossing. Die wordt nu gepresenteerd in de vorm van een modelovereenkomst.

Maatwerk

Met de modelovereenkomsten wordt een dienstbetrekking tussen de zorgverlener en de zorginstelling uitgesloten. In de thuiszorg gaat het nu lukken om sectorale afspraken te maken. Op die manier wordt voor iedereen duidelijk wanneer je zzp’er bent en wanneer je werknemer bent. BTN en FNV Zelfstandigen schrijven: ‘We zijn ervan overtuigd dat dergelijk maatwerk voor sectoren en beroepsgroepen de beste oplossing is en dat je alleen op die manier effectief optreedt tegen schijnzelfstandigheid, en tegelijkertijd alle échte zzp’ers duidelijkheid geeft zonder juridische haarkloverij en een stijging van de administratieve lasten.’

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.