Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beatrixziekenhuis behaalt JCI-keurmerk

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem heeft het keurmerk van de Joint Commission International (JCI) in één keer gehaald. Eerder al slaagden de verpleeghuizen, woonzorgcentra en de thuiszorg van Rivas Zorggroep voor dit prestigieuze internationale examen. Rivas is de eerste ketenorganisatie wereldwijd met een JCI-keurmerk voor de gehele zorgketen.
Rivas_450.jpg
Rivas-medewerkers zijn blij met het behalen van de JCI-accreditatie. - Foto: Rivas

Rivas heeft gekozen voor het JCI-keurmerk, omdat hierbij de dagelijkse praktijk op de werkvloer centraal staat, heeft Kees Heijblom, lid raad van bestuur , in 2015 gezegd in een interview met Zorgvisie. Op de website van het ziekenhuis zegt Heijblom op 11 juli dat ‘medewerkers daarvoor in de voorbereiding alle ruimte hebben gehad hun eigen werkwijzen tegen het licht te houden, waar nodig opnieuw uniform vast te stellen en te verbeteren. Bij de Joint Commission International gaat het om kwaliteit en veiligheid die de patiënt ervaart. Hiermee houden alle professionals elkaar scherp om zo steeds veiliger zorg te bieden. Dat is wat we met z’n allen willen’.

JCI in één keer gehaald
Andere reacties op de Rivas-website komen van artsen en verpleegkundigen. Gert Jan Milhous, cardioloog en voorzitter vereniging medische staf wijst erop dat het Beatrixziekenhuis de accreditatie in één keer heeft gehaald. ‘Dat is maar vijf procent van de ziekenhuizen wereldwijd tot nu toe gelukt is.’ Verpleegkundige Jessica Petter vindt het goede aan het JCI-systeem dat ‘we hierdoor nog meer samen overleggen bij de patiënt aan het bed, zodat daar belangrijke zaken direct in het elektronisch dossier gezet kunnen worden. Verder komen we eens per week bij elkaar als collega’s met alle patiëntgegevens erbij. Dan bekijken en bespreken we wat er speelt bij een patiënt. Waarom is diegene opgenomen, speelt er nog meer en wat is het activiteitenplan? Staat dit goed in het dossier? Je weet dan goed welke zorg je samen biedt en hoe dat op elkaar aansluit. Alles bij elkaar wordt de zorg er daardoor veiliger en humaner van.’

Select gezelschap behaalt JCI
De JCI is een internationale kwaliteitsorganisatie die wereldwijd zorginstellingen beoordeelt en een goede reputatie heeft. Het AMC heeft in 2012 als eerste ziekenhuis in Nederland de accreditatie behaald. Later volgde het UMC Utrecht in 2013 en het Maasstad Ziekenhuis in 2015. Het keurmerk is drie jaar geldig. Het AMC is in februari dit jaar geslaagd voor de heraccreditatie. Het UMC Utrecht, dat onder verscherpt toezicht van de IGZ staat, moet dat dus dit jaar doen.

JCI in Zorgvisie Magazine
Het behalen van het JCI-keurmerk gaat niet zo maar. Het vergt veel van alle medewerkers. De JCI-onderzoekers doen aangekondigde én onaangekondigde bezoeken aan nagenoeg alle verpleeg- en functieafdelingen en poliklinieken. Zij interviewen tientallen patiënten en medewerkers. Daarnaast kijken ze naar alle andere zorg- en ondersteunende processen, zoals het onderhoud van (medische) apparatuur, het gebouw, de voedselveiligheid en de schoonmaak. In het najaar is een uitgebreid artikel verschenen over Rivas en de JCI in Zorgvisie Magazine.

 

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Zorginstellingen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken….
Lees meer >>

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.