Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beloning interim-bestuurder Humanitas DMH te hoog

Mark van Dorresteijn
De raad van toezicht van gehandicaptenzorginstelling Humanitas DMH had geen interim-bestuurder aan moeten stellen die tot een ton per maand kon declareren. Dat stelt een onafhankelijke governancecommissie gezondheidszorg, zo meldt de Volkskrant.
Beloning interim-bestuurder Humanitas DMH te hoog

De consultant factureerde in juli 2013 voor zijn werkzaamheden een bedrag van 95.000 euro. Zijn assistente declareerde daarnaast 35.000 euro voor een maand werk. De consultant zegt zelf dat zijn beloning in lijn is met de wet. Hij zou niet hoeven te voldoen aan de norm omdat hij korter dan een halfjaar bij de instelling in dienst zal zijn. Bovendien heeft de instelling ‘sinds mijn komst al voor 1 miljoen aan overbodige kosten kunnen wegsnijden. Ik ben mijn tarief dus nu al ruimschoots waard’, aldus de interim-bestuurder.

Uitspraak

In de uitspraak van december, die nog niet openbaar is gemaakt, noemt de governancecommissie maandelijkse bedragen van 80.000 euro exclusief btw ‘geen maatschappelijk passende beloning in de zin van de code’. Ook ligt het volgens de commissie ‘niet voor de hand’ dat bij een vergoeding van 2.000 euro per dag, overwerk ook nog eens 250 euro per uur oplevert. De governancecommissie velt over de secretaresse geen oordeel, omdat zij geen zorgbestuurder is en dus niet onder de code valt.

‘Moreel verantwoordelijk’

Voorzitter van de nieuwe raad van toezicht Aart Bogerd zegt in het dagblad blij te zijn met de uitspraak van de governancecommissie. ‘Er is heel duidelijk gemaakt dat het in de zorg niet alleen gaat om regels, maar ook om de vraag wat moreel verantwoord is.’ Volgens hem is het nu zaak dat Humanitas DMH zich richt op het wegnemen van het wantrouwen dat is ontstaan door het schandaal.

Veranderingen

De afgelopen maanden zijn nieuwe toezichthouders aangesteld. Zij zoeken nu een vaste bestuurder voor Humanitas DMH. In de tussentijd leidt Frank Wolterink, een andere interim-bestuurder, de organisatie.

Humanitas DMH

Humanitas DMH zorgt voor ongeveer 2400 verstandelijk gehandicapten. De instelling runt onder meer woonlocaties en zorgboerderijen door het hele land.