Beloofde soepele overgang transitie blijft uit

De langdurigezorgsector bekritiseert de manier waarop gemeenten en zorgkantoren voor transitiejaar 2015 zorg inkopen. De zorginkoop is verre van 'uniform' en de kortingen zijn veel hoger dan in de Tweede Kamer is afgesproken. Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en ActiZ beklagen zich hierover bij het ministerie van VWS.
Beloofde soepele overgang transitie blijft uit

VGN-bestuurslid Gabriël Zwart vraagt aandacht voor de manier waarop veel gemeenten momenteel zorg voor mensen met een beperking inkopen. ‘Via ons meldpunt komen signalen binnen over gemeenten die bij de Wmo-zorginkoop kortingen opleggen aan zorginstellingen die oplopen tot boven de 40 procent. Dit is in tegenspraak met de garanties die staatssecretaris Van Rijn aan de Kamer heeft gegeven over een zogeheten ‘zachte landing’ en de voor 2015 gematigde landelijke Wmo-korting van 11 procent. Dergelijke kortingen zijn ook strijdig met de wetsbepaling dat er voor de Wmo moet worden ingekocht op basis van reële kostprijzen. Als gemeenten zo snel ingrijpen in

6
26

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.