Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Beperkt deel declaraties ggz afgewezen’

Redacteur Zorgvisie
Het aantal declaraties in de curatieve ggz dat wordt afgewezen door zorgverzekeraars is beperkt. Dat blijkt uit onderzoek dat Arteria Consulting. Verschillende ggz-partijen hebben aangegeven samen het declaratieproces te gaan verbeteren.
Administratie-iStock-400.jpg
Foto: iStock.

De NVvP meldt dat zorgaanbieders in de geestelijke gezondheidszorg (ggz), zorgverzekeraars, de NZa en het ministerie van VWS samen gaan proberen om administratieve lasten in de ggz te verminderen en het declaratieproces te verbeteren. Door dit te doen komt er meer geld en tijd vrij voor de daadwerkelijke zorg, verwachten de partijen.

Beperkt deel afgewezen
Het nieuws volgt op een rapport van Arteria Consulting. Dit bureau deed onderzoek naar de registratie- en declaratieprocessen in de vrijgevestigde ggz en kwam tot de conclusie dat er nog veel knel- en verbeterpunten zijn. In 2015 werden er in totaal bijna 450.000 declaraties ingediend. Daarvan werd 2,3 procent gedeeltelijk afgewezen door de zorgverzekeraar en 3,3 procent helemaal. Een beperkt aantal, volgens het onderzoeksbureau. Het deel van de declaraties van ggz-instellingen dat wordt afgekeurd is even groot. In ziekenhuizen worden er 0,4 procent minder declaraties afgekeurd.

Fouten in declaratieproces ggz
Uit het onderzoek van Arteria Consulting blijkt ook dat ggz-aanbieders vooral aan het begin (bij de intake en aanmelding) en eind (bij de declaratie) van het registratieproces knelpunten bemerken. Vooral bij de verwijzing uit de eerste lijn worden er veel fouten gemaakt: de datum ontbreekt, de AGB-code wordt niet opgeschreven, een handtekening mist of behandelaren vergeten aan te geven of het om generalistische basis-ggz gaat of om gespecialiseerde ggz. ‘Ook het feit dat sommige verwijzingen onleesbaar zijn, leidt tot fouten in het proces’, schrijven de onderzoekers. Aan het eind van het proces is vooral het ontbreken of niet kloppen van de afsluitdatum een veelvoorkomend probleem. ‘Ook laat de Quick scan zien dat het afsluiten van een zorgproduct in de generalistische basis-ggz tot problemen kan leiden, dit omdat vrijgevestigde behandelaren denken dat een maximum aantal minuten is gekoppeld aan de verschillende zorgproducten.’

Declaraties fout door software
Ook het feit dat er veel verschillende softwareprogramma’s zijn voor de declaraties leidt tot problemen, blijkt uit het onderzoek. Vrijgevestigde behandelaren hebben de keuze uit zo’n twintig pakketten, voor de gehele ggz zijn er dertig softwareprogramma’s beschikbaar. ‘Afhankelijk van het gekozen softwarepakket kunnen vrijgevestigden hierdoor met bepaalde fouten en knelpunten te maken krijgen die in een ander pakket automatisch verholpen zijn. De keuze voor het te gebruiken softwarepakket is hierdoor essentieel voor een effectief en efficiënt registratie- en declaratieproces.’

Samen declaraties verduidelijken
Op 12 juli hebben NIP, LVVP, NVvP. GGZ Nederland, NVZ, NFU, LHV, Ineen, ZN, de NZA en het ministerie van VWS afgesproken om samen de administratieve lasten in de ggz te verlagen. De partijen zijn van plan om nog dit jaar de knelpunten aan te pakken, daarbij zal vooral worden gekeken naar het proces van verwijzing naar de ggz, het verduidelijken van de regelgeving in de ggz, betere ondersteuning door de declaratiesoftware, een correcte declaratie van niet-gecontracteerde zorg en gemakkelijkere verrekening van onderlinge dienstverlening., meldt de NVvP.

Dossier geestelijke gezondheidszorg

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging. Lees meer.

Lees de eindrapportage van Arteria Consulting hier:

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.